Extinderea cercetărilor a avut loc după ce o octogenară, cunoscuta ca bunica Eleonora, apare ca fiind care a semnat un contract în valoare de 200.000 de euro cu avocatul Doru Trăilă, în scopul obținerii unei soluții favorabile pentru nepotul ei, Robert Filip, primarul reales al orașului Rovinari.
COMUNICATUL OFICIAL AL DNA
În continuarea comunicatului nr. 500/VIII/3 din 24 mai 2024, vă aducem la cunoștință faptul că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea urmăririi penale fată de cele patru persoane menționate în comunicatul inițial (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență (față de trei persoane) și constituire a unui grup infracțional organizat.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2023, trei dintre inculpați (cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București) ar fi pretins de la un ales local (martor în cauză) suma de 600.000 de euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că au influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat.
În contextul menționat mai sus, martorul, prin intermediul unei rude, ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială din folosul pretins, respectiv suma de aproximativ 234.000 de euro.
În același timp, inculpații ar fi folosit o societate de avocatură pentru a transfera sumele de bani provenite de la potențialii beneficiari ai presupusului trafic de influență către societățile de consultanță pe care le controlează, creând aparența de legalitate a acestui circuit financiar, prin încheierea unor contracte de asistență juridică, respectiv contracte de consultanță.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Primarul din Rovinari și bunica de 82 de ani, prinși în rețeaua Coldea: sume uriașe învârtite de pensionară. Contract uriaș semnat cu Doru Trăilă
Florian Coldea a ajuns, luni, la sediul DNA. "Generaul negru" a venit insotit de avocatul Alexandru Serban.
Anterior ca Florian Coldea sa ajunga la sediul anticoruptie, surse Realitatea PLUS au precizat ca se va extinde urmarirea penala in dosarul legat de optimizarea din justitie pe care o facea Coldea alaturi de Dumitru Dumbarava. Se vor aduce noi acuzatii inculpatilor. Totodata, este posibil ca sa se prelungeasca controlul judiciar impus celor 4 inculpati din dosar, mai spun sursele citate.
Dan Tocaci, unul dintre pionii principali ai rețelei coldiste, s-a prezentat si el la sediul directiei. Acesta a stat aproximativ o ora si jumatate cu procurorii.
La DNA a ajus ulterior si avocatul Statului Paralel Doru Traila, dar și generalul Dumitru Dumbravă.