Câți pasageri poți transporta, legal, cu permis categoria B?
Codul Rutier stabilește că posesorul unui permis de conducere Categoria B poate conduce un „autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8”.
Așadar, într-o mașină condusă de un șofer care are doar Categoria B de permis, nu se pot afla mai mult de 9 persoane. Mai exact, numărul maxim legal este de 8 pasageri și 1 șofer.
Dar, depinde câte locuri omologate are respectivul vehicul.
Câte locuri are o mașină
În talonul fiecărui autovehicul se precizează câte locuri sunt omologate pentru șofer și pasageri.
Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 4 sau 5 locuri. Două sunt în față – șofer și pasager. Aceștia au fiecare câte un scaun individual. Alte 2 sau 3 locuri sunt în spate, pe banchetă.
Fiecare loc este prevăzut cu o centură de siguranță proprie, atât cele din față, cât și cele din spate.
Dar sunt și vehicule, precum Land Rover Discovery sau Opel Zafira, care sunt prevăzute cu 7 locuri. În general, aceste modele au o banchetă sau două scaune individuale montate în portbagaj, care pot fi rabate integral.
De asemenea, cu permis Categoria B se pot conduce și microbuze, precum Mercedes Vito, Renault Traffic sau VW Transporter. Desigur, condiția este ca acestea să nu aibă mai mult de 9 locuri în total.
Când are Poliția dreptul să îți imobilizeze mașina?
La polul opus, există modele prevăzute doar cu 2 locuri în față, unul pentru șofer și altul pentru pasager. Iar cabina din spate este destinată exclusiv transportului de marfă. În această categorie pot intra Dacia Duster pick-up sau Toyota Hilux pick-up.
Ce se întâmplă dacă transporți mai mulți pasageri decât este legal
Șoferii care sunt prinși de Poliție că transportă mai mulți pasageri decât au dreptul conform categoriei de permis pe care o dețin, riscă să fie amendați.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.
Ceea ce înseamnă că șoferul va primi între 6 și 8 puncte de amendă. Deci va trebui să plătească între 990 și 1.320 de lei.