Până la oră 11.00, la Help Desk s-au primit peste 75 de sesizări de la furnizorii de servicii medicale care au întâmpinat probleme la utilizarea cardului. "Aceste probleme au fost rezolvate sau erau în curs de soluționare în cel mai scurt timp. Nu au fost semnalate probleme care să ducă la blocarea sistemului", a afirmat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
"Principala preocupare a CNAS este că introducerea cardului național de sănătate să nu îngreuneze sau să blocheze accesul pacienților la servicii medicale. Facem apel la furnizori și pacienți, în egală măsură, să înțeleagă importanţa introducerii acestui sistem și să privească cu înțelegere și calm eventualele probleme inerente apărute la implementarea unui sistem de mare anvergură și complexitate. Vom rezolva toate aceste probleme cu profesionalism”, a declarat președintele CNAS, într-un comunicat de presă.
Conform acestuia, introducerea cardului de sănătate este un moment crucial pentru sistem, care este tratat cu seriozitate de CNAS.
"Problemele inerente implementării unui proiect de astfel de dimensiuni vor fi rezolvate cu calm și profesionalism de către specialiști", a mai spus Vasile Ciurchea.
Totodată, CNAS solicită furnizorilor de servicii medicale să respecte legislația în vigoare și să acorde serviciile cu cârd de sănătate celor care l-au primit, dar și fără cârd de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.
În acest sens, au fost publicate în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr.557/246/2015 și Ordinul președintelui CNAS nr.248/2015 care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
"Rugăm pacienții care întâmpină greutăți la primirea unui serviciu medical să semnaleze de urgență acest lucru la casele de asigurări sau la numărul de telefon inscripționat pe cardul de sănătate", a încheiat Vasile Ciurchea.