”Din spusele martorilor rezulta ca primele echipaje au ajuns la fata locului dupa 11-15-20 de minute de la primele apeluri. De ce atat de tarziu, la o ora la care strazile Capitalei sunt libere? Cand se stie ca un incendiu se propaga rapid si orice secunda e pretioasa, sunt curios sa aud cum au actionat dispecerii 112.
Balbele de la Maternitatea Giulesti, din Apuseni, de la Siutghiol si cea de vineri noaptea arata tarele unui sistem ai carui sefi "se scot" in extremis pe seama sacrificiilor si prezentei de spirit ale unor salvatori, nicidecum ca urmare a unei organizari riguroase.
Numeroase marturii converg spre ideea unui numar cvasi-insuficient de echipaje. Imaginile cu pompieri sau trecatori resuscitand raniti grav sunt graitoare in acest sens. Gesturile acestor eroi sunt remarcabile, insa ar fi fost infinit mai bine ca primul ajutor sa fie acordat de personal calificat, specializat”, a mărturisit Dorin Chioțea.
Prezentatorul a lansat o serie de întrebări către reprezentanții Guvernului în privința haosului creat de proasta coordonare a echipajelor.
”De asemenea, martori credibili precum cameramanul ProTV Mario Ionescu vorbesc despre grave lacune in coordonarea echipajelor. Nu se intreaba nimeni cine a fost la originea acestui haos? De ce nu s-a permis/dorit/incercat si aducerea unor ambulante suplimentare, din mediul privat?
Din declaratiile oficiale, SMURD si Serviciul de Ambulanta public au dus spre spitale 88 de oameni din totalul de 184 care sunt internati cu rani cel putin serioase (sunt si azi internati!). Rezulta ca 96 au ajuns cu Politia, taxi-uri, prieteni, la mila altora etc. Atunci cum de si-au permis Gabriel Oprea, Raed Arafat si Nicolae Banicioiu sa spuna public ca nu a mai fost nevoie de forte suplimentare?
Unde au fost celebrele PMA (punct medical specializat), acele spitale mobile de 300.000 euro bucata, in care sa se faca triajul corespunzator si stabilizarea victimelor? Poate ca mi-au scapat din vedere, dar eu nu le-am vazut! Am vazut in schimb oameni resuscitati direct pe asfaltul rece, in plina strada. Daca ploua torential, daca era lapovita sau ningea se intervenea la fel?”.
De asemenea, Dorin Chioțea este indignat de poziția medicilor de pe ambulanțe care au venit să salveze răniții. El a lansat o serie de întrebări oficialilor cu referire la pacienșii care au suferit arsuri grave.
"Planul rosu de alarmare si interventii in caz de catastrofa" prevede ca la un numar mai mare de opt victime IGSU trebuie sa intervina cu tot ceea ce e posibil. E o OBLIGATIE legala. De ce nu s-a facut apel la ambulantele private? S-a preferat ajutorul trecatorilor. Declaratia asistentei de pe Salvare - care vorbeste cum tinerii ajunsi carne vie bateau disperati in capota masinii cand se scurgeau vietile din ei - este profunda, onesta, dureroasa.
Din declaratiile oficiale, inclusiv ale unor sefi de spitale, inteleg ca Romania e un fel de El Dorado, un Rai al medicilor si al pacientilor, o oaza a Sanatatii. Ma mir ca nu avem imigranti din SUA sau Germania care sa vina sa lucreze la noi. "Avem de toate", "nu e nevoie de nimic" etc, asta am tot auzit de la oficialii care se ascund in spatele eroilor din spitale. In schimb, tocmai am aflat ca Unitatea de Elita pentru Arsi Grav de la Floreasca nu functioneaza, desi s-au bagat milioane de euro in ea.
Se stie ca arsii grav au putine sanse de supravietuire in Romania. Pur si simplu, asta e realitatea! Nu avem suficienti profesionisti redutabili si nici dotari la nivel inalt astfel incat sa ne permitem asemenea tratamente. E vorba de asistenta medicala de nisa, ultra-specializata, iar numarul cazurilor este coplesitor. Pentru ce acei oameni nu au fost trimisi la clinici din afara, in cel mai scurt timp? Ce fel de stat e acela in care tinerii mor cu zile? Cine raspunde pentru asta?”, a încheiat Dorin Chioțea.