"Era o taxă de 300 de dolari și această întârziere la plată, a concis, probabil cu această defecțiune. Când am constatat duminică că nu funcționează, am anunțat pe site și acolo a fost dat un termen mai lung, dar luni la 10,15 sistemul era online, în parametri", a explicat Ciurchea.
În acest context, Ciurchea a reiterat că de la distribuirea cardului și până la 1 mai a spus că toți furnizorii de servicii medicale trebuie să folosească cardul, iar reprezentanții CNAS să fie informați cu privire la problemele ce pot apărea.
"Cardul a fost distrubuit începând cu septembrie 2014 și la 1 mai 2015 a intrat în utilizare. Sigur că, până la 1 septembrie, au funcționat în paralel cele două variante, după care a rămas cardul. Este un sistem mare, la nivel național, care gestionează 18 milioane de asigurați și peste 60.000 de utilizatori (...) Maximul a fost de 15.000 de accesări pe secundă", a detaliat Ciurchea.
Președintele CNAS a ținut să puncteze că sistemul nu e subdimensionat.
"Este un sistem care a început în acest moment (...) Sigur că sistemul se și defectează. Sunt softuri, la un moment dat, care pot să îți dea o eroare. Important în gestionarea acestui sistem este păstrarea datelor (...) Nu este adevărat că defectăm sistemul", a declarat Ciurchea.
Totodată, Ciurchea a subliniat faptul că "un sistem informatic lasă urme ori de câte ori se intervine".
"Sunt probleme inerente ale sistemului atât din partea noastră, a furnizorilor de servicii. Acum, există raportarea zilnică a activității sau în 72 de ore când nu funcționează sistemul și acea raportare de la sfârșitul lunii. Dacă acele două raportări nu coincid, atunci unul sau ambele servicii sunt invalidate", a adăugat președintele CNAS.
Potrivit acestuia, "de la 1 mai și până la sfârșitul lunii ianuarie au fost 108 milioane de servicii medicale, iar 34 de milioane au fst invalidate".
"Invalidarea se face așa: serviciile nu sunt acordate după normele de aplicare a contractului-cadru sau persoana nu a fost în cabinet și atunci nefiind, cardul, serviciul a fost invalidat. Rolul cardului e acela de a valida calitatea de asigurat și de a deconta doar acele servicii care au fost efectiv acordate", a explicat Ciurchea.
Pe de altă parte, președintele CNAS a declarat că va merge în cabinetele medicilor ori de câte ori sistemul de card nu va funcționa.
"Sigur că nu e de dorit să te ocupi de altceva decât de actul medical. De fiecare dată am spus și am rugat să vină, și, la întâlnirea de luni, am stabilit că vom merge în cabinetele medicilor când sistemul nu funcționează să vedem exact ce se întâmplă acolo și să încercăm să găsim soluția. Nu are de ce să aștepte omul mai mult de un minut dacă nu răspunde unitatea (...) Acele servicii le ridici în platforma informatică a casei în 72 de ore", a afirmat Ciurchea.