Update: Preşedintele Iohannis i-a primit pe reprezentanţii societăţii civile, la Cotroceni, precizând că el consideră că întâlnirea este una utilă, dar atipică:
"Acesta este o intalnire atipică şi cred că în vremuri deosebite trebuie sa avem rezultate deosebite. Tragedia care a avut loc in clubul Colectiv a fost un declansator puternic pentru o adevarata revolta pentru o miscare care a dus la caderea Guvernului eu cred ca miscarea este mai mult decat o miscare este vorba de o miscare de paradigma si cred ca lumea asteaptă o noua asteptare a politicii si din partea politcienilor. Am considerat ca in aceste conditii cand strada a avut solicitări este foarte bine să avem această întâlnire, eu o vad ca pe una în care imi transmiteti idei, iar eu le duc catre politicieni, eu cred ca este o soluţie foarte bună pentru a folosi presedintele pentru calitatea lui de mediator", a spus Iohannis.
Reprezentanții societății civile și ai "străzii" au ajuns la Cotroceni pentru discuții cu președintele Klaus Iohannis, care a catalogat întâlnirea drept atipică. La reuniune sunt prezenţi 20 de reprezentanţi:
La Cotroceni se află, printre alții, Cătălin Drulă de la Asociația Infrastructura, Cristina Guseth de la Freedom House România, Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie, Liviu Mihaiu, jurnalist, Ștefan Dărăbuș de la Hope and Homes for Children, Tudor Benga, reprezentant al manifestanților din București, Sorin Ioniță de la Expert Forum, Nicușor Dan, Elena Calistru, de la Funky Citizens, Ema Stoica, studentă la Facultatea de Jurnalism, Mihai Dragoş de la Consiliul Tineretului din România, Claudia Postelnicescu de la Iniţiativa pentru România, Clara Matei de la Asociaţia Medicilor Rezidenţi din România, Andrei Cornea de la GDS, Edmond Nicoluşcă de la Asociaţia pentru Educaţie, Cultură şi Normalitate, Tudor Benga de la Okian, Horia Oniţă de la Consilul Naţional al Elevilor, Alexandru Bindar de la Uniunea Studenţilor din România. La întâlnire mai este prezent şi un medic, Dragoş Slăvescu, dar şi un reprezentat de la Uniţi Salvăm.
Inițiativa România a anunțat că a fost invitată la Cotroceni pentru discuții cu Klaus Iohannis. Ce vor reprezentanții ei:
Inițiativa România cere românilor să nu plece din stradă și să continue exercitarea pașnică a libertății de exprimare și întrunire până când partidele vor face primi pași concreți pentru curățarea clasei politice:
Demisii imediate din funcțiile publice ale politicienilor (consilieri locali, consilieri județeni, primari, președinți CJ, parlamentari, miniștri) anchetați penal, trimiși în judecată penală sau condamnați penal în primă instanță sau definitiv, indiferent de modalitatea de executare;
Demisia imediată din Parlament a politicienilor care au inițiat și susținut tentativele de modificare a legislației penale cu scopul slăbirii luptei anticorupție și îngrădirii independenței Justiției;
Demisia imediată din Parlament a politicienilor care au blocat aplicarea deciziilor definitive ale Justiției privind incompatibilități sau conflicte de interese ale parlamentarilor.
În plus, Inițiativa România cere respectarea promisiunii din campanie a Președintelui Iohannis: vot electronic pentru toate tipurile de alegeri și accesibil tuturor cetățenilor români, indiferent de domiciliu.
Cine este Inițiativa România:
Inițiativa România este o mișcare civică care își propune coagularea cetățenilor și a societății civile în București. Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu și lung, vor reprezenta o alternativă la clasa politică actuală în administrația publică locală și națională.
-----
Sorin Ioniță, reprezentantul Expert Forum (EFOR), a anunțat la rândul său că a fost invitat la discuții. Ce doresc EFOR și organizațiile asociate cu aceasta, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN), Asociația Pro Infrastructură:
Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.
Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie.
Pentru Parlament și premierul nou investit
Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.
Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.
CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.
Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.
Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.
Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.
Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.
Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI.
Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).
De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii. Termen: 1 decembrie.
Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.
-----
Nicușor Dan, fost candidat la primărie, în prezent reprezentant al unui partid politic, Uniunea pentru Salvarea Bucureștiului, a anunțat pe Facebook că va merge la consultări. Ce vrea el:
Modificarea sistemului electoral prin:
1. Eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru functionarea partidelor locale
2. Alegerea primarilor si presedintilor de CJ in doua tururi de scrutin
3. Implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu.
4. Acord politic national pentru siguranta cladirilor.
5. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publica a tuturor actelor normative emise de toate autoritatile publice.
6. Instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autoritatilor publice (facturi, contracte, bugete) in conexiune cu un SEAP reformat.
7. Publicarea on-line a tuturor hotararilor judecatoresti si acces on-line la propriul dosar.
8. Constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern - societate civila pe domenii de specialitate, cu intalniri periodice.
9. Demiterea Avocatului Poporului si numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civila.
10 Demiterea CNA si numirea unei CNA recunoscuta de societatea civila.