Potrivit unei investigații realizate de presa internațională, compania militară privată Wagner a folosit un teren din Krasnodar încă de vară trecută. Terenul a fost ocupat cu 200 de morminte până în prezent.
Potrivit investigației, militarii Wagner sunt ucigași și alcoolici, iar o mare parte din deținuții îngropați în cimitirul din sudul Rusiei au fost condamnați pentru infracțiuni violente. Fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin sare însă în apărarea lor.
"În primul rând au luptat mulți ani la rând. Sunt, cel mai probabil, cea mai experimentată armată care există în lume în ziua de astăzi. În al doilea rând, îndeplinesc toate cerințele în mod independent", a spus Prigojin.
Avocatul unuia dintre deținuți a fost la rândul său condamnat la 18 ani de închisoare pentru ucidere și jaf armat în anul 2020 și spune despre clientul său că înrolarea în Wagner a fost ultima lui scăpare. Acesta fusese acuzat pentru uciderea unui bărbat în timpul unui jaf.
Alți doi bărbați decedați identificați sunt un ucigaș plătit care avea de ispășit o pedeapsă de 16 ani și un altul care ajunsese în închisoare pentru că a omorât o femeie după ce consumase o cantitate mare de alcool.
Potrivit șefei grupului care luptă pentru drepturile deținuților ruși, Olga Romanova, doar 10.000 din cei 43.000 de pușcăriași recurtați mai luptă în Ucraina. Restul au fost omorâți, sunt răniți, au dispărut, au fugit sau s-au predat. Mai mult, spune aceasta, gradul de dezertare este atât de ridicat încât administrația Wagner le spune de multe ori familiilor deținuților că aceștia au murit pentru a ascunde faptul că mulți dintre ei și-au abandonat posturile.
Viteza cu care Wagner recruta prizonieri a scăzut considerabil în luna decembrie a anului trecut atunci când mulți dintre deținuți au rămas îngroziți de videoclipul în care un comandant al grupului de mercenari ucide un soldat cu un baros după ce acesta se predase ucrainenilor de bună voie.