Un studiu privind răspândirea COVID-19 în domeniul spectacolului, la concerte, reprezentații de teatru, realizat în America a dezvăluit că cele mai multe particule de virus ar fi răspândite cel mai frecvent de bărbați, în comparație cu femeile sau copiii. Concluzia aparține cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Colorado, relatează cbsnews.com.
„COVID a închis artele spectacolului aproape peste noapte. A fost o problemă la nivel național, nu numai la Universitatea din Colorado. Gândiți-vă la toate trupele, corurile și orchestrele din școlile publice”, a spus Dan Goble, directorul Școlii de Muzică, Teatru și Dans de la Universitatea de Stat din Colorado (CSU).
„Adulții tind să emită mai multe particule decât copiii. Motivul emiterii unei cantități mai mari de particule la bărbați este pentru că avem plămâni mai mari”, a precizat John Volckens, profesor la Departamentul de Inginerie Mecanică. Concluzia este foarte importantă, susține acesta, și arată puterea mai mare a bărbaților de a răspândi coronavirusul în comparație cu femeile sau copiii.
În același timp, Volckens a atras atenția că virusul se răspândește mai ușor printre cei care vorbesc mai tare, astfel că locurile mai „zgomotoase”, în special cele închise, de la interior, sunt cele cu cel mai înalt grad de risc de transmitere al virusului.
„Cântatul (vocal) produce cu siguranță mai multe particule decât vorbirea”, a explicat John Volckens.
Locațiile închise zgomotoase, cum ar fi barurile, arenele sportive, sălile de concerte intră în această categorie. Astfel că Volckens spune că alt tip de evenimente, ca de exemplu un spectacol de balet, în care publicul nu participă la fel de activ, vocal, sunt mai sigure decât un concert cu mii de fani care țipă sau cântă. O concluzie a studiului de până acum este importanța aerisirii adecvate a sălilor în care au loc evenimente, petnru a încetini răspândirea particulelor de aerosoli purtătoare de virus, emise de artiști sau spectatori.
„Acum știm că, atunci când cânți sau vorbești mai tare, produci mai multe particule, iar aerosolii se răspândesc mai rapid. Volumul vocii tale este un indicator al puterii pe care o dai acesteia. Iar acea putere și amplitudine se reflectă printr-o cantitate virală mai mare - o cantitate mai mare de particule care ies din corpul tău. Acestea sunt particule purtătoare de virus și infectează alte persoane”, a mai explicat Volckens.
Studiul, care a durat luni de zile, a fost început inițial pentru a găsi soluții pentru revenirea la activitate, în siguranță, a celor din domeniul artelor, a industriei spectacolului. Mai ales că toate spectacolele, de la cele organizate pentru educație, învățământ, până la concerte sau reprezentațiile de pe Broadway au fost puternic afectate de pandemie. Teatrele, sălile de concerte au fost complet închise timp de mai bine de un an.
Inițial s-a dorit cercetarea legăturii dintre răspândirea COVID-19 și artele spectacolului, transmiterea în sălile de spectacol. Însă studiul a dezvăluit mult mai multe informații decât se așteptau profesorii de la Universitatea din Colorado.
La studiu au participat peste 75 de persoane cu vârste diferite și aptitudini artistice diverse, iar analizarea acestora s-a desfășurat într-o încăpere specială pentru testarea particulelor din aer. Unii au fost rugați să cânte melodii precum „La mulți ani” în mod repetat, iar alții au fost rugați să interpreteze diverse cântece la instrumente.
După acest studiu, cei doi profesori au anunțat că deja pregătesc o nouă fază a proiectului, pentru analizarea transmiterii COVID-19 în cazul folosirii instrumentelor muzicale.