Angajatorii români se așteaptă ca în trimestrul I numărul total de angajați să crească în același ritm moderat și stabil din ultimele patru trimestre, indică studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.
Previziunea Netă de Angajare ajustată sezonier este de +9% pentru al patrulea trimestru consecutiv, în condițiile în care 13% dintre angajatori prognozează creșteri ale numărului de angajați, 12% anticipează scăderi, iar 73% nu intenționează să își redimensioneze forța de muncă în următoarele trei luni. Previziunea pentru primul trimestru din 2015 este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât cea exprimată în trim. I/2014. Culegerea datelor a avut loc înaintea alegerilor prezidențiale.
„Angajatorii au raportat intenții de angajare pozitive în fiecare trimestru din ultimii patru ani, anunțând constant planuri de a-și crește forța de muncă prin raport cu trimestrul precedent. Conotația favorabilă este că numărul total de locuri de muncă a crescut de la un trimestru la altul, chiar dacă creșterea a fost și continuă să fie de amploare restrânsă. Cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot deci să se aștepte la oportunități de angajare și pe parcursul primelor trei luni din 2015," a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.
„Încrederea angajatorilor și ritmul de angajare par să se fi stabilizat la un nivel ponderat de optimism. O mare parte dintre angajatori aleg în continuare să rămână în expectativă, până când vor înțelege mai bine în ce mod eventualele schimbări de politici le-ar putea afecta business-ul."
La nivel de sectoare de activitate, planurile de angajare rămân optimiste în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare de +14%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât cea din trim. IV/2014, dar cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în trim. I/2014.
Cele mai optimiste planuri sunt formulate de angajatorii din Industria prelucrătoare. Previziunea Netă de Angajare din acest sector este de +17% și rămâne neschimbată atât comparativ cu trimestrul IV, cât și cu trimestrul I/2014.
În ultimele 12 trimestre, angajatorii din sectourul Industrie Prelucrătoar nu au exprimat intenții mai robuste decât cele din intervalul ianuarie-martie 2015 decât de două ori.
Cei mai puțin optimiști sunt angajatorii din sectorul Angricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit, precum și cei din sectorul Construcții, care raportează Previziuni de -3%. Chiar dacă este negativă, Previziunea din sectorul Construcții s-a îmbunătățit totuși cu 5 puncte procentuale față de cea din trim. IV/2014.
Cea mai mare îmbunătățire a Previziunii față de trimestrul anterior este raportată însă de angajatorii din sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde Previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternică decât în trim. IV/2014.