Marcel Ciolacu și-a început studiile la 24 de ani, la Universitatea Ecologică. Tot de acolo obținut diplome de studii post-universitare, dar și de la Colegiul Național de Apărare sau de la SNSPA. Opt ani lipsesc, însă, din CV-ul său. Nu există informații care să arate ce a făcut Ciolacu între 1995 și 2003.
Abia la vârsta de 37 de ani, actualul premier s-a angajat la primul său loc de muncă, la propria firmă. Ulterior a intrat în politică la Buzău, orașul său natal. A fost prefect interimar, director executiv la o firmă a Primăriei Buzău, iar între 2008 și 2012 a ocupat funcția de viceprimar. De acolo a fost doar un pas până în Parlament, unde a obținut un scaun de deputat. Un an mai târziu, în 2013, era numit consilier onorific al premierului Victor Ponta.
Conexiunile sale la vârful PSD au început pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea. După condamnarea sa din 2019, Marcel Ciolacu l-a înlocuit la conducerea Camerei Deputaților.
În plus, un moment important a fost în 2017, când Ciolacu a făcut parte din guvernul Tudose, ca vicepremier. Ascensiunea sa a fost și mai vizibilă după ce Viorica Dăncilă a pierdut prezidențialele din 2019, iar numele lui Ciolacu era în cărți pentru înlăturarea lui Dăncilă din funcția de președinte PSD. Ciolacu i-a luat locul mai întâi ca interimar, apoi a fost ales, în august 2020, de congresul partidului.
Dar cariera actualului premier nu a fost o continuă ascensiune. Au apărut și câteva scandaluri. În 2015, anul în care a fost desemnat secretar al Camerei Deputaților, în presă a apărut o fotografie mai veche în care Marcel Ciolacu apărea alături de Omar Hayssam, sirianul condamnat ulterior la 20 de ani de închisoare pentru acte de terorism. În urma scandalului, Ciolacu a pierdut funcția de consilier onorific al premierului. Abia după câțiva ani, Ciolacu a recunoscut că poza este reală, și că a fost făcută la o partidă de vânătoare.
Alte fotografii celebre în care apare Ciolacu sunt alături de Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu, la pescuit.
Grindeanu este, dealtfel, și în prezent un apropiat al lui Marcel Ciolacu. Prietenia celor doi este dublată și de interese de afaceri. În 2021 a fost înființată o firmă de construcții, din care fac parte, printre alții soția lui Grindeanu și nepotul președintelui PSD, Mihai Ciolacu.
Un alt scandal în care a fost implicat Ciolacu a avut loc în 2019 când cei de la Recorder au dezvăluit că premierul a solicitat indemnizație de revoluționar, prin preschimbarea certificatului său deja existent. El voia să devină „luptător cu rol determinant”, iar asta i-ar fi adus lunar 2.000 de lei. Protestatarul Marian Ceaușescu a făcut plângere la DNA față de modul în care Ciolacu ar fi obținut noul certificat. Deși dosarul s-a clasat, Ciolacu nu a primit acea titulatură. Totodată, Ciolacu a încercat să obțină și un titlu de doctor al Academiei de Informații. G4media a descoperit, însă, că președintele PSD a fost exmatriculat de la cursurile doctorale.
Potrivit declarației de avere, din banii câștigați din funcțiile politice, dar și din afaceri, familia Ciolacu declară că are în proprietate două case și două terenuri în Buzău, 30.000 de euro și peste 50.000 de lei în conturi. Datoriile către bănci sunt de 35.000 de lei și 85.000 de euro.