Este posibil ca unele mistere din istorie să nu fie nicicând desluşite. Motivele sunt dintre cele mai variate: nu au fost identificate suficiente probe arheologice, siturile reprezentative pentru acele perioade au fost distruse, ipotezele legate de anumite descoperiri nu sunt acceptate de majoritatea istoricilor, scrie Descoperă.
Noi vă propunem să aflaţi care sunt cinci dintre cele mai interesante mistere din istorie, care, după unele păreri, nu vor fi rezolvate niciodată:
Identitatea lui Jack Spintecătorul
În 1888, un bărbat misterios ucidea 5 femei în Londra, mutilându-le trupurile. În mai multe scrisori trimise în acea perioadă apare menţionat pentru prima dată numele criminalului: ,,Jack Spintecătorul". Deşi, de-a lungul timpului, oamenii legi au luat în considerare mai mulţi suspecţi (printre care şi o femeie pe nume Lizzie Williams), ei nu au reuşit niciodată să afle identitatea celui pe care îl căutau.
Locul în care se află mormântul Cleopatrei
În documentele antice era menţionat faptul că regina a fost înmormântată împreună cu Marc Antoniu, în anul 30 î.Hr. Istoricul grec Plutarh este printre puţinii care ne oferă informaţii legate locul în care au fost înhumaţi cei doi: lângă un templu al lui Isis din Alexandria. În 2010, fostul ministru al Antichităţilor din Egipt, Zahi Hawass a coordonat o serie de săpături la Taposiris Magna, lângă Alexandria, însă niciunul dintre mormintele cercetate nu a putut fi asociat cu numele Cleopatrei.
Ucigaşul lui John F. Kennedy
În data de 22 noiembrie 1963, în Dallas, preşedintele american John F. Kennedy era împuşcat de Lee Harvey Oswald. După două zile, ucigaşul a fost la rândul său omorât de Jack Ruby, patronul unui club de noapte. În data de 3 ianuarie 1967, Jack Ruby murea de cancer la plămâni. Misterul acestui lanţ de morţi suspecte i-a determinat pe unii istorici să creadă că nu Oswald a fost cel care l-a omorât pe Kennedy, iar criminalul nu va fi găsit niciodată.
Misterul Atlantidei
În secolul al IV-lea î.Hr., Platon scria povestea unei întinderi de uscat, ,,Atlantis", ce ar fi existat în zona Oceanului Atlantic şi, în trecut, ar fi făcut legătura dintre Europa şi Africa. În descrierea făcută de filosoful grec, vechii atenieni ar fi ţinut piept locuitorilor Atlantidei, într-un conflict care s-a sfârşit cu retragerea inamicilor în valurile oceanului. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate unde s-ar fi aflat continentul misterios, unii istorici presupun că el ar fi, de fapt, insula Creta, care, în timpul civilizaţiei Minoice, ar fi fost martora unui dezastru provocat de erupţia vulcanului Thera.
Cine a fost, de fapt, Iisus?
Primele Evanghelii au fost scrise în secolul al II-lea d.Hr., la mai bine de 100 de ani după moartea Mântuitorului. Din cauza lipsei textelor datate în perioada în care a trăit Iisus Hristos, au apărut, de-a lungul timpului, numeroase întrebări: Când au fost redactate Evangheliile? Câte dintre evenimentele descrise s-au petrecut cu adevărat? Cum a fost Iisus în timpul vieţii? În ciuda faptului că cercetătorii au făcut descoperiri pe care le-au asociat cu numele lui Hristos, este posibil ca nimeni să nu ştie vreodată cine a fost acesta în realitate.