Însemnul constă, de regulă, din inițialele numelui și titlului monarhului, intersectate stilizat și timbrate (acoperite) cu o coroană. În cazul în care cifrul aparține unui împărat sau unei împărătese, el poartă denumirea de Cifru Imperial.
În sistemul folosit, în mod obișnuit, de către diversele teritorii ce compun Commonwealth-ul britanic („Comunitatea Națiunilor” al căror Suveran este Regina Marii Britanii), titlul este abreviat prin litera R (de la „Rex” sau „Regina”, cuvintele latinești care înseamnă „rege”, respectiv „regină”). Înainte, pe vremea existenței Imperiului Britanic, litera I desemna cuvintele latinești „Imperator” sau „Imperatrix”, deoarece monarhul britanic deținea și titlul de Împărat (sau Împărăteasă) a Indiilor.
Cifrul Regal apare (sculptat, pictat, imprimat sau sub formă de timbru sec) pe unele clădiri oficiale, pe documente de stat sau pe cele emise de Suveran, fiind folosit de departamentele guvernamentale sub formă de sigiliu.
În unele cazuri, un membru al unei Familii Regale poate deține atât un cifru individual, cât și unul comun cu soțul sau soția (Principele Consort).