Cercetătorii chinezi au teleportat un foton din deșertul Gobi către un satelit care orbitează la cinci sute de kilometri deasupra Pământului, informează BBC.
Teleportarea a fost deja reușită în laboratoare pe Pământ, însă niciodată pe distanțe foarte mari. Reușita chinezilor marchează o premieră - prima dată când un „obiect" a fost teleportat pe orbită, depășind cea mai lungă distanță înregistrată vreodată pentru „inseparabilitate cuantică" - procedeul folosit de cercetători.
Inseparabilitatea cuantică (quantum entanglement. n.red.) este un fenomen cuantic în care stările cuantice ale mai multor obiecte sau particule elementare diferite sunt „cuplate" între ele.
Teleportarea fotonului nu a implicat mișcarea acestuia într-un sens fizic, adică nu vom putea să ne „trimitem" pe Lună în viitorul apropiat, scrie digi24.ro. În schimb, realizarea a fost posibilă prin „inseparabilitatea cuantică", proces prin care informațiile sunt „comunicate" astfel încât să pună în valoare mecanica cuantică.
Concret, „există un foton care conține o anumită informație pe Pământ și un altul care se află în spațiu, pe satelit, și au transmis informația de pe primul către al doilea, care a adoptat „identitatea" primului și, în cele din urmă, a devenit primul foton", explică pentru BBC Ian Wamsley, profesor la Oxford.