Poliția suedeză a fost acuzată de China de încălcarea drepturilor omului după ce o familie de chinezi a fost forțată să părăsească hotel din Stockholm la care trebuia să se cazeze.
Turiștii au fost scoși cu forța din hotel de către poliția suedeză după ce au ajuns cu o zi mai devreme decât aveau făcută rezervarea şi au solicitat să rămână în lobby până când li s-ar fi eliberat camera.
"Nu mi-am imaginat că așa ceva s-ar putea întâmpla într-o țară modernă, mai ales în Suedia, locul de proveniență al Premiului Nobel", a declarat unul dintre turiști, citat de publicația chineză Global Times.
Lucrurile s-au agravat când o televiziune suedeză de satiră a făcut glume pe seama întâmplării, ironizând chinezii care mănâncă câini sau îşi fac nevoile în spaţii publice.
Beijingul a acuzat postul TV că a folosit un limbaj vulgar, "plin de discriminări, prejudecăţi şi provocări", mai notează sursa citata.
Materialul jignitor la adresa chinezilor difuzat de postul when Svenska Nyheter a fost primit cu un val de reacţii negative pe reţeaua de socializare Sina Weibo.
Furia chinezilor a fost fără precedent, un număr de 34 de milioane de vizualizări a strâns grupul #SwedishTVShowInsultsChinesePeople.
"Este momentul să boicotăm Suedia. Nu mai călătoriţi acolo, nu mai cumpăraţi produse IKEA, H&M şi Volvo," spune unul dintre comentariile cele mai apreciate pe reţeaua de socializare.
Amabasada chineză din Suedia a condamnat comportamentul poliției suedeze, acuzând-o de încălcarea drepturilor omului. În plus, a solicitat guvernului suedez demararea unei investigații, precum și să dea curs solicitării turiștilor chinezi de a fi compensați.
Conflict mai vechi între Suedia şi China. Ce se ascunde sub vârful icebergului
În spatele tensiunilor recente legate de aruncarea în stradă a turiştilor chinezi, se află un conflict mai vechi între Suedia şi China.
Dalai Lama - liderul spiritual tibetan, pe care Beijingul îl vede ca o amenințare separatistă - a vizitat Suedia la începutul acestei luni.
Există, de asemenea, problema în curs a lui Gui Minhai, cetățean și librar suedez din Hong Kong, care a fost arestat de autoritățile chineze în ianuarie, în timp ce călătorea la Beijing într-un tren din Ningbo din estul Chinei.
Suedezul a fost acuzat de regimul de la Beijing că vrea să fugă în ţara adoptivă.
"Cred că atâta timp cât Gui Minhai este în captivitate în China, acest lucru va fi un punct important de fricțiune între cele două ţări. Dacă apelurile pentru eliberarea lui Gui continuă să crească în Suedia și dacă China nu va renunţa la măsura extremă, relația este probabil să sufere", a declarat Viking Bohman, analist la Swedish Institute of International Affairs.