Pe măsură ce guvernele din Italia, Statele Unite și alte părți ale lumii se confruntă cu pandemia, China și-a salutat succesul ca dovadă a ceea ce poate fi obținut atunci când o vastă birocrație este mobilizată pentru urmărirea unui singur scop.
În schimb, au fost confirmate 34 de cazuri noi în rândul persoanelor care au ajuns în China din afara țării, lucru ce arată cât de dificil va fi pentru China - sau pentru orice altă țară - să țină virusul la distanță, susțin oficiali chinezi.
În China, multe provincii și orașe și-au închis porțile, ridicând întrebarea dacă virusul va reapărea odată ce aceste bariere vor fi ridicate și oamenii vor începe să străbată din nou țara.
"Este foarte clar că acțiunile întreprinse în China au dus aproape la capăt primul val de infecții", a spus Ben Cowling, șeful diviziei de epidemiologie și biostatistică de la Școala de Sănătate Publică a Universității Hong Kong. "Întrebarea este ce se va întâmpla dacă va exista un al doilea val, deoarece tipul de măsuri pe care China le-a implementat nu sunt neapărat durabile pe termen lung", a arătat acesta.
Liderul Chinei, Xi Jinping, a cerut un „război al oamenilor” împotriva epidemiei, iar presa de propagandă a salutat în ultimele săptămâni răspunsul partidului, pe care îl consideră un succes și un model pentru alte țări.
Până în prezent, noul coronavirus a ucis 3.245 de persoane în China, ceea ce reprezintă peste o treime din numărul global. Opt persoane au murit miercuri, toate în Hubei, provincia din centrul focarului care a început la sfârșitul anului trecut în capitala sa, Wuhan, unde oficialii au spus pentru prima dată că au detectat cazuri ale pneumoniei misterioase pe 31 decembrie.
De altfel, Hubei a suportat cu vârf și îndesat efectele epidemiei: peste 50 de milioane de persoane din cadrul provinciei au fost plasate în izolare la sfârșitul lunii ianuarie, iar rata de mortalitate a cazurilor din provincie, de 4,6%, a fost de câteva ori mai mare decât în restul țării.