Proiectul are și un nume de cod: „GW”. Anunțul a fost făcut de echipa de cercetători coordonată de profesorul asociat Xu Can de la Universitatea de Inginerie Spațială a Armatei Populare de Eliberare (PLA) (Beijing).
Este vorba de o rețea de 12.992 de sateliți ce urmează să fie lansați de China Satellite Network Group Co, o companie nou înființată, au precizat cercetătorii într-un articol publicat de revista chineză Command Control and Simulation pe data de 15 februarie.
Calendarul de lansare pentru acești sateliți rămâne necunoscut, dar numărul acestora ar rivaliza cu rețeaua planificată de SpaceX - peste 12.000 de sateliți până în 2027.
E destul de posibil ca sateliții proiectului GW să fie lansați "înainte de finalizarea rețelei Starlink”, ceea ce ar „fi o asigurare că țara noastră are un loc pe orbita joasă, împiedicând constelația Starlink să acapareze excesiv resursele orbitei joase", au scris ei.
Sateliții chinezi ar putea fi plasați, de asemenea, pe "orbite pe care constelația Starlink nu a ajuns încă", au spus cercetătorii, adăugând că aceștia ar "obține oportunități și avantaje la alte altitudini orbitale și chiar ar putea suprima rețeaua Starlink".
„Chinezăriile” spațiale, echipate cu dispozitive anti-Starlink
Sateliții chinezi ar putea fi echipați cu dispozitive anti-Starlink pentru a efectua diverse misiuni, cum ar fi efectuarea unei "supravegheri la distanță mică și pe termen lung a sateliților Starlink", au spus ei.
Un studiu recent al Administrației Naționale Spațiale Chineze a făcut apel la cooperare și a declarat că rețelele de sateliți de comunicații concurente s-ar putea afecta reciproc.
Rețeaua Starlink are în prezent peste 3.000 de sateliți pe orbită, dar ar putea ajunge la peste 40.000 de sateliți, potrivit SpaceX. Capacitatea de supraveghere și apărare spațială a Chinei nu poate face față unui număr atât de mare de sateliți, a precizat echipa de cercetători.