Autoritățile române caută metode prin care să sprijine campania de vaccinare. Doar că ideile le vin greu și aplicarea e și ea la fel de anevoioasă. După ce, la Deva, punctul de vaccinare Drive Through a avut rezultate peste așteptări, specialiștii în pandemie par să fi găsit secretul.
Decât să stai să aștepți o lună până îți vine rândul la imunizare, nu e mai bine să mergi direct să te vaccinezi când vrei, și gata? Unii dintre românii care s-au programat pe platforma de vaccinare au renunțat pe parcurs pentru că s-au răzgândit sau vor să amâne. Scandalul Astra Zeneca dar și știrile despre posibile reacții adverse și la celelalte seruri au scăzut apetitul pentru anticorpi.
Dar chiar și așa, cei deciși să o facă au de așteptat dacă s-au programat online. Așa s-a ajuns ca, în unele centre, listele să fie pline și sălile goale. Autoritățile locale au deschis, sâmbătă dimineață, primul centru de vaccinare drive through din țară în parcarea unui mall din Deva, unde au fost organizate patru fluxuri de vaccinare cu serul produs de Pfizer-BioNTech.
Doar în primele două ore de la deschidere s-au vaccinat peste 200 de persoane care au sosit cu autoturismele în parcarea complexului comercial. A fost nevoie ca medicii să suplimenteze logistica. Un real succes. Imediat, și autoritățile din Cluj au făcut același lucru. Un al doilea centru de vaccinare drive-through din ţară s-a deschis, luni, pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”.
Vaccinarea se realizează fără programare în Platforma RoVaccinare şi se realizează direct în maşină în intervalul 8 - 20 cu serul Pfizer BioNtech. Între timp, în Capitală, în parcările mall-urilor sunt doar cozi la cumpărături. Autoritățile încă poartă discuții. Păi cam ce discuții să mai porți dacă procesul merge mai bine așa decât cu toată brambureala online? Cum o convingi pe Țața Leana din Adunații Copăceni sau comuna Pasărea să se înscrie pe net la vaccinare?
Vorba lungă, sărăcia omului. În orice caz, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunţat, luni, că vor fi deschise centre drive-through de vaccinare împotriva COVID-19. El a adăugat, la un post de televiziune, că, dacă se va ajunge la o incidenţă a COVID-19 de sub 3,5 la mia de locuitori, va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru a dispune măsurile care se impun. Vom urmări la Realitatea PLUS care va fi succesul acestor măsuri de relaxare a vaccinării.
Pentru că experiența ultimilor 20 de ani ne-a arătat că, deși multe lucruri pot fi făcute online, românul tot preferă o coadă. Dacă nu e la taxe și impozite, măcar să fie la vaccinare. Noi să fim sănătoși!