„În urma unei Hotărâri de Consiliul Local din data de 1 decembrie, s-a luat decizia ca cetatea să aibă străjeri care, în zilele de sâmbătă şi duminică în sezonul rece şi apoi trei-patru zile pe săptămână în perioada estivală când şi numărul turiştilor este mai mare, să fie organizat schimbul de gardă la porţile cetăţii, la ora 12,00. După o scurtă plimbare în jurul cetăţii, să aibă loc acest ceremonial la care vor participa 10 voluntari, de toate vârstele. Am dori să reconstituim acel moment din secolul al XVII-lea când deschiderea porţilor cetăţii avea loc în prezenţa principesei, în bătaia tobelor, după o rugăciune. Vrem să începem sâmbătă, 12 decembrie, la ora 12,00, să continuăm până la sfârşitul anului şi anul viitor, până începe sezonul estival, când ceremonialul va avea loc în mai multe zile, acest lucru urmând a fi stabilit pe parcurs”, a declarat, pentru Agerpres, managerul Muzeului Ţării Făgăraşului, Elena Băjenaru.
Sursa citată a ţinut să afirme că ceremonialul va dura în jur de 15-20 de minute pentru că străjerii vor purta un costum foarte greu constând într-o armură, coif sabie şi lance, care cântăresc peste 15 kg.
Aflată în mijlocul municipiului Făgăraş, cetatea este considerată al doilea cel mai frumos castel din lume (fiind devansată de Castelul Neuschwanstein din Germania) în stil romantic-renascentist, potrivit unui clasament realizat anul trecut de Hopper, un site dedicat planificării călătoriilor şi prezentat de publicaţia Huffington Post. În Cetatea Făgăraşului s-au făcut o serie de lucrări de restaurare în ultimii ani, care au vizat şi Sala Tronului, redeschisă turiştilor anul trecut. Autorităţile locale pregătesc un proiect pentru continuarea lucrărilor de reabilitare ale monumentului cu fonduri europene, pe exerciţiul financiar 2014-2020.
Potrivit managerului Elena Băjenaru, Cetatea Făgăraş a fost vizitată de la începutul anului de 72.000 de turişti, faţă de 55.000 anul trecut.