Condusă de Thomas Bosch — un biolog evoluționist de la Universitatea din Kiel — echipa a descoperit tumori care apar "în mod natural" la două specii de hidră, un grup de animale mici, tubulare, cu tentacule. Peretele corpului hidrei este alcătuit din două straturi de celule, separate de o parte gelatinoasă.
Foarte vechi pe scara evoluției, hidrele sunt rudele de apă dulce ale coralilor, anemonelor de mare și meduzelor.
"Cancerul este la fel de vechi ca viața multi-celulară pe Pământ și nu va fi, probabil, niciodată complet eradicat", a declarat Bosch în rezultatele studiului publicat în revista Nature Communications.
Cauzat de mutații ale ADN-ului în celule, cancerul este caracterizat prin multiplicarea necontrolată a celulelor anormale — creând o tumoră — cu capacitatea de a se infiltra și distruge țesutul normal al organismului.
Potrivit echipei de cercetători, hidra purtătoare de tumoră are o "stare de sănătate semnificativ mai proastă" și introducerea de celulele tumorale în hidra sănătoasă ar putea declanșa dezvoltarea unei tumori și în corpul acesteia.
"Caracterul invaziv al celulelor canceroase este, de asemenea, o caracteristică evolutivă veche", a concluzionat Bosch.
Potrivit cercetătorilor, studiul animalelor primordiale, cum ar fi hidra, poate oferi o multitudine de informații cu privire la mecanismele de dezvoltare a tumorilor canceroase la om.