Cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția au raportat o descoperire care ar putea oferi o soluție la una dintre problemele majore ale vremurilor noastre: deșeurile generate de produsele electronice vechi și stricate pe care le avem acasă. Această nouă metodă de extracție a aurului din componente electronice este nu doar o veste promițătoare în lupta împotriva deșeurilor electronice, ci și o sursă potențială de aur reciclat.
Practic, această metodă vă permite să extrageți metale prețioase din deșeurile electronice, ceea ce cercetătorii definesc drept "cel mai durabil lucru care poate exista". Tehnica se bazează pe un produs secundar al industriei alimentare, făcându-l astfel total respectuos cu mediul înconjurător.
Conform huffingtonpost.es, procesul se bazează pe bureți din fibrile proteice. Acestea sunt obținute prin produse secundare cu o încărcătură proteică ridicată obținute din fabricarea brânzei. Cercetătorii au descoperit că pot fi folosiți inclusiv pentru extragerea aurului din deșeuri. De asemenea, ei subliniază că pentru fiecare dolar investit, se pot obține până la 50 de dolari în aur.
În studiul publicat într-un articol din jurnalul Advanced Materials, grupul de cercetători a reușit să extragă o pepită de 450 de miligrame de aur de 22 de karate din 20 de plăci de bază vechi de computere! Pentru a realiza acest lucru, echipa a denaturat proteinele din zer în condiții acide și temperaturi ridicate, pentru a crea o suspensie de nanofibrile de proteine. Apoi au uscat acest gel și au creat un burete.
Ulterior, au dizolvat părțile metalice ale plăcilor și le-au ionizat. Iar mai apoi au plasat buretele în soluția obținută și astfel au atras ionii de aur. În cele din urmă, au încălzit buretele, au redus ionii colectați în fulgi și i-au topit într-o mică pepită de aur de 450 mg cu 91% aur și 9% cupru, echivalentul unui preț de 33 USD.