În primele patru miliarde de ani din existență planetei noastre pe suprafața acesteia au existat doar forme de viață primitivă. Însă, acest lucru s-a schimbat din momentul în care au apărut plantele. Iar analizele de până acum arată că acest lucru s-ar fi petrecut acum 420 de milioane de ani.
Însă un studiu care a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences arată că, de fapt, acest eveniment a avut loc cu 100 de milioane de ani mai devreme.
Descoperirea care rescrie istoria planetelor de pe Pământ
Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au folosit o metodă, numită "ceasul molecular", care combină dovezi cu privire la diferențele genetice dintre specii existente și constrângeri legate de fosile și vârsta strămoșilor comuni, pentru a stabili o axă evoluționistă care poate "umple" golurile lipsă dintre fosilele existente.
„Fosilele existente sunt prea puține pentru a fi un ghid de încredere cu privire la originea plantelor terestre. În loc să ne bazăm doar pe asta, am folosit ceasul molecular pentru a compara diferențele dintre genele speciilor existente – aceste diferențe au fost transformate apoi în ere, folosind vârstele fosilelor drept cadru", a declarat Mark Puttick, coautorul studiului.
Astfel, cercetătorii au descoperit că strămoșul plantelor terestre exista în mijlocul perioadei Cambriene. Însă, cea mai mare problemă pe care au întâmpinat-o aceștia în timpul studiului este faptul că relațiile dintre primele plante terestre nu sunt foarte cunoscute.
„Am folosit mai multe presupuneri cu privire la relația dintre plante și am descoperit că asta nu a influențat vârsta primelor plante de pe Pământ", arată Philip Donoghue și Harald Schneider, autori principali ai studiului.