"Este timpul să nu vă mai jucaţi cu focul şi să fie luate mai degrabă măsuri concrete. Cea mai mică eroare de calcul ar putea face ravagii pe care le vom regreta vreme de decenii" pentru a proteja centrala, a spus directorul general al CICR, Robert Mardini, relatează Agerpres, care citează media internaționale.
"Dacă va avea loc o scurgere nucleară, va fi dificil dacă nu chiar imposibil să se ofere asistenţă umanitară... şi de aceea luptele trebuie să înceteze.
Scenariul ar putea fi un incident masiv şi... nimeni nu va putea face mare lucru pentru a depăşi consecinţele groaznice", a adăugat reprezentantul Crucii Roșii în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în Ucraina, întrebat fiind despre existența unui plan de urgenţă în cazul unui accident la cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Directorul general al CICR a salutat planificata vizită a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), organism subordonat ONU, pentru a inspecta distrugerile de la centrală. Reamintim că reprezentanții misiunii AIEA se află în prezent în Ucraina, fiind preconizat ca aceștia să ajungă în zona centralei nucleare în cursul zilei de astăzi.
Mardini a mai spus pentru Reuters că CICR nu stochează şi nu distribuie pastile cu iod populaţiei de lângă centrală, pentru a evita să provoace panică.
"Nu vrem să dăm un semnal că (un accident la centrală) este inevitabil. Acesta este un risc total autoprovocat, care trebuie oprit în totalitate", a explicat oficialul.
Operatorul ucrainean a anunţat, joi dimineață, că a închis unul dintre cele două reactoare operaţionale ale centralei, din cauza bombardamentelor ruse. Celălalt reactor continuă să asigure energie pentru nevoile proprii ale centralei.