Acelasi medicament costa 790 de Euro/pacient in Egipt si 6750 de Euro/pacient in Brazilia. Neoficial, demnitarii romani promit ca vor obtine reduceri consistente de pret. Ieri, premierul Victor Ponta s-a laudat cu eforturile guvernului sau in aceasta directie. Dar foloseste Guvernul Romaniei toate instrumentele existente pentru a-si maximiza pozitia in negocierile secrete cu gigantii farma? In realitate, lucrurile nu sunt ceea ce par.
In urma cu patru ani, compania americana Pharmasset din Princeton anunta rezultate exceptionale pentru un nou medicament creat pentru a vindeca o boala pana atunci incurabila: hepatita C. Doar sase luni mai tarziu, unul dintre cei mai mari giganti farma din lume cumpara Pharmasset pentru 11 miliarde de dolari. Era clar vorba despre ceva important.
Hepatita C, o boala rareori identificata in stadiu timpuriu si care evolueaza invariabil spre ciroza si cancer hepatic, devenea brusc una vindecabila. Fusese descoperita o noua clasa de medicamente, numite antivirale directe, care faceau furori la congresele internationale de specialitate prin studii care atestau eficienta lor terapeutica remarcabila. La sfarsitul lui 2013, primul medicament din aceasta clasa, Sofosbuvir*, era aprobat pe piata americana si a Uniunii Europene.