Indiferent dacă preferi ceai fierbinte sau ice tea, ceaiul este o băutură extraordinar de sănătoasă, pe care specialiștii recomandă să o bei zilnic.
Toate ceaiurile furnizează nutrienți și fitochimicale care susțin sănătatea în multe domenii, mai ales dacă sunt băute zilnic, explică fitoterapeutul Rachelle Robinett.
Cele mai sănătoase ceaiuri pe care să le bei zilnic
Care sunt ceaiurile cele mai benefice pentru sănătatea ta? Ceaiurile detaliate în continuare sunt cele mai avantajoase alegeri, fiecare activând un anumit domeniu al sănătății tale cu un efect cert.
Ceai negru
Una dintre cele mai populare varietăți de ceai este ceaiul negru. Este unul dintre ceaiurile cu oxidarea cea mai lungă. Are un gust intens, profund, ca și un conținut mare de cofeină, aproape jumătate cât o ceașcă de cafea.
Pe lângă faptul că oferă un impuls energetic datorită cofeinei, ceaiul negru se remarcă prin mari beneficii pentru sănătate grație multitudinii de fitonutrienți din compoziție, în special teaflavina.
Compușii săi polifenolici susțin sănătatea inimii, având un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol.
În egală măsură, ceaiul negru stimulează imunitatea, sănătatea intestinală, cerebrală și metabolică.
Ceai de ghimbir și turmeric
O combinație ierbală tot mai populară este ceaiul de ghimbir și turmeric, și pe bună dreptate. Curcumina din turmeric oferă beneficii anti-inflamatorii, în vreme ce gingerolii din ghimbir oferă ușurarea durerii și stimulează digestia, comentează Robinett.
Acest amestec de ceai fără cofeină este o modalitate reconfortantă de a începe sau încheia ziua. Are o aromă savuroasă alături de puțină miere.
Ceai verde
Se remarcă printr-o minimă oxidare și un conținut mai scăzut de cofeină față de ceaiul negru (30 miligrame per ceașcă). Aroma sa subtilă, florală se îmbină inspirat cu alte tipuri de ceai, fie că au un gust dulce sau picant.
Pe lângă gustul său apetisant, ceaiul verde este remarcabil prin contribuția sa la starea de sănătate. Conține compuși bioactivi, inclusiv quercitină, kaempferol, catechine și galatul de epigalocatechină (EGCG). Acești antioxidanți stimulează sănătatea imunitară, cardiacă, intestinală și metabolică, printre altele.
Ceai de lămâie
Indiferent dacă prefer ceaiul de lămâie cu verbină sau pur și simplu apă fierbinte infuzată cu suc sau coajă de lămâie, orice tip de ceai pe bază de lămâie este excelent pentru băut zilnic. Lămâia conține vitamina C, care combate inflamația și stimulează imunitatea.
Acest fruct citric mai conține terpen limonen, cu o remarcabilă acțiune antidepresivă, completează Robinett. Însă și alte ceaiuri din citrice, cum ar fi ceaiul negru orange pekoe, oferă aceste beneficii.
Ceai alb
Ceaiul alb oferă o aromă mai delicată, marcată de note ierboase proaspete și delicate. Are cu aproximativ 15% mai puțină cofeină decât ceaiul verde.
În esență conține mulți dintre compușii ceaiului negru și verde, propunând beneficii similare. Însă conține și l-teanină, aminoacid care stimulează funcția cognitivă, dar și sistemul cardiac și pe cel imunitar. De asemenea, ceaiul alb are efecte probate științific în vindecarea rănilor și sănătatea pielii.
Ceai de hibiscus
Dulceața acidulată a ceaiului de hibiscus este atributul care l-a ajutat să devină unul dintre cele mai populare ceaiuri ierbale. În plus, nu conține cofeină.
Este un ceai bogat nutrițional, „cu beneficii impresionante pentru metabolism”, în mare parte datorită efectelor sale de stabilizare a zahărului din sânge, continuă specialista. Se numără printre ceaiurile care dinamizează rata metabolică.
Abundă în rutină și quercitină, foarte eficiente în tratarea alergieilor și normalizarea funcției celulelor mastocitare. Cercetările au dovedit că ceaiul de hibiscus poate susține sănătatea cardiacă și reglează nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale.
Ceai de bergamotă
Cele mai sănătoase ceaiuri pe care să le bei zilnic. Un ceai prin tradiție britanic, este un ceai negru aromat cu ulei de bergamotă. Aceasta este un fruct citric asemănător cu lămâia Meyer și oferă beneficii carminative. Mai precis, comentează Robinett, stimulează producția naturală a enzimelor digestive și relaxează mușchii din tractul digestiv ușurând crampele, gazele sau balonarea.
Acest amestec distinct și reconfortant de ceai negru are un conținut similar de cofeină ca și ceaiul negru. Se poate lăuda cu aceleași beneficii remarcabile ca ceaiurile de citrice sau negre.
Ceai de mentă
Există câteva soiuri de ceaiuri de mentă, însă toate tind să ofere beneficii similare. Aceste ceaiuri acționează ca substanțe nootrope, îmbunătățind funcțiile cognitive ca memoria, focusul și concentrareation. Fiind carminative, aceste ceaiuri fără cofeină pot ameliora balonarea și alte neplăceri digestive. De asemenea, sunt utile în ameliorarea tusei și infecțiilor sinusurilor.
Ceai oolong
Acest tip de ceai împrumută atât din caracteristicile ceaiului verde, cât și ale ceaiului negru în ceea ce privește oxidarea, conținutul de cofeină și pregnanța aromei.
Totuși, combină beneficiile pentru sănătate ale ambelor varietăți. Fiecare sorbitură oferă mulți fitonutrienți și alți compuși care susțin inima, sănătatea cerebrală, metabolică, intestinală și imunitară. În funcție de varietate, poate avea un gust ușor, proaspăt sau unul mai intens.
Ceai de mușețel
Mușețelul are o reputație recunoscută pentru stimularea somnului și a relaxării în timpul nopții. La fel de adevărat este că îl poți bea și ziua fără probleme, căci nu conține agenți care dau somnolență.
Funcționând ca un carminativ și calmant, ceaiul de mușețel susține digestia și calmarea nervilor. S-a constatat că mușețelul poate ameliora simptome ca anxietatea și depresia. În egală măsură, oferă beneficii anti-inflamatorii, metabolice și imunitare.
Ca recomandare generală, specialiștii pledează pentru achiziția unor ceaiuri organice sau produse local din surse naturale.