În cazul în care obișnuiești să savurezi dimineața o gogoașă gustoasă sau un croissant alături de cafea, trebuie să știi că acest obicei nu este unul sănătos. Gogoșile și alte produse de patiserie sunt pline de zahăr, calorii și grăsimi.
Mai mult, acest tip de gustări îți afectează greutatea, fără să-ți ofere energia de care ai nevoie pentru a-ți începe ziua. De asemenea, cantitatea mare de zahăr din aceste produse poate duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge, factor ce poate favoriza apariția diabetului și a obezității.
În afară de făina şi zahărul din compoziţie, produsele de patiserie sunt făcute de obicei cu grăsimi vegetale hidrogenate care pe lângă faptul că sunt duşmanii siluetei, pot cauza apariţia bolilor de inimă. Iată, așadar, o listă a celor mai nocive produse de patiserie!
Croissant
Făină, zahăr, lapte pudră, sare, drojdie, unt sau margarină, ciocolată plus aditivi, emulgatori şi potenţiatori de aromă sunt ingrediente cu conţinut caloric mare, pline de grăsimi şi glucide şi toate se găsesc în compoziţia unui singur croissant.
Ştrudele
La ştrudele cu mere sau brânză, compoziţia pare a fi mai sănătoasă, dar în realitate provine din produse de bază de o calitate îndoielnică.
Covrigii
Nutritioniştii avertizează că un singur covrig oferă organismului un aport de 250 - 300 de calorii şi 50 de grame de carbohidrați, însă niciun nutrient. Explicația constă în faptul că aceste produse de panificație au în compoziție făină albă, lipsită de substanțe nutritive - vitamine, fibre şi proteine, vitale bunei funcționări a organismului uman.
Adesea, covrigii sunt fierți în zahăr şi conțin şi o cantitate excesivă de sare, ambele substanțe fiind dăunătoare sănătății generale şi menținerii unei greutăți corporale normale.
Pe langă faptul că predispun la instalarea supraponderabilității şi a obezității, covrigii calzi favorizează şi apariția diabetului. Nutriționiştii avertizează că făina albă, care stă la baza acestor produse, conține o cantitate mare de amidon care, în urma ingerării, se descompune în glucoză.
Merdenele
La rândul lor, aceste produse de patiserie sunt realizate din făină albă, grăsimi, aditivi şi margarină, ceea ce le transformă în adevărate bombe calorice, cu valoare nutritivă zero.
Merdenelele pot fi preparate, uneori, din aluaturi congelate, la care se adaugă emulgatori și margarină, adică ingrediente periculoase pentru sănătate. Ficatul, pancreasul şi stomacul sunt cele mai afectate de acestea.
Gogoși
Sunt prăjite, au un nivel ridicat de zahăr şi conţin carbohidraţi procesaţi. Combinaţia dintre produsele secundare rezultate prin prăjire şi cantităţile mari de zahăr şi făină procesată pun gogoşile pe lista alimentelor nocive pentru sănătate.
Sursa: clicksanatate.ro