Ceaiul verde
Ceaiul verde (Camellia sinensis) este un remediu natural împotriva infecțiilor urinare, folosit de secole datorită potențialului său farmacologic larg.
Acesta conține șase compuși primari de catechine, dar galatul de epigalocatechină este substanța activă cea mai studiată și care oferă ceaiului verde efecte antivirale, anticancerigene și antioxidante.
Ceaiul verde poate avea efect antimicrobian împotriva anumitor tipuri de bacterii.
Murătura care ajută la slăbit, dacă e consumată frecvent. Este o bogată sursă de antioxidanți
Ceaiul de merișoare
Ceaiul de merișoare (Vaccinium Oxycoccus) este unul dintre cele mai folosite ceaiuri ca tratament și alternativă naturală pentru infecțiile urinare.
Acesta conține zaharuri numite proantocianidine, care au o formă unică în acest extract și se crede că pot bloca legarea bacteriei E. coli de mucoasa vezicii urinare.
Rezultatele unei meta-analize au relevat o reducere cu 30% a riscului de apariție a infecțiilor urinare la persoanele care au consumat produse pe bază de merișor, comparativ cu persoanele care nu au consumat deloc.
Ceaiul de mătase de porumb
Ceaiul de mătase de porumb (Stigma maydis) este considerat un remediu adjuvant în cazul infecțiilor urinare, principalul avantaj dovedit fiind conținutul de fibre.
Substanțele active din mătasea de porumb sunt flavonoidele, ce posedă diverse activități farmacologice.
Acesta are efect diuretic ce provoacă pierderea de apă și de soluturi din sânge, reglând astfel și tensiunea arterială, conform studiilor.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel (Matricaria chamomilla) este folosit în practicile de fitoterapie pentru a trata infecția urinară, având un efect diuretic slab.
Principalii compuși activi din mușețel sunt flavonoidele, cumarinele și polifenolii, conținând de asemenea și α-bisabolol, ce îi conferă proprietăți antimicrobiene. S-a demonstrat că prezintă activitate atât împotriva bacteriilor gram-pozitive, cât și a celor gram-negative.
Ceaiul de pătrunjel
Ceaiul de pătrunjel (Petroselinum crispum) este un remediu natural împotriva infecțiilor urinare, având un ușor efect diuretic, care se presupune că ajută la eliminarea bacteriilor care cauzează infecții urinare.
Pătrunjelul este bogat în apigenină, substanța activă ce conferă proprietăți diuretice și antiinflamatorii.
Uleiul esențial extras din semințele și părțile aeriene ale pătrunjelului s-a dovedit a avea activitate antibacteriană.
Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă (Mentha) este folosit ca remediu natural împotriva infecțiilor urinare, însă fără studii care să ateste eficiența lui.
Substanțele active ce conferă proprietăți terapeutice sunt mentolul, mentona și pulegona.
Unele cercetări în eprubetă au descoperit că frunzele de mentă au efecte antibacteriene împotriva diferitelor bacterii care cauzează infecții urinare, precum E. coli. Anumiți compuși din frunzele de mentă ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea rezistenței bacteriene la antibiotice.
Ceaiul de hibiscus
Ceaiul de hibiscus (Hibiscus sabdariffa) este eficient în tratarea și prevenirea infecțiilor urinare datorită proprietăților sale antioxidante datorate conținutului ridicat în bioflavonoide și antociani, în special hibiscină.
Compușii săi flavonoizi au o activitate antibacteriană naturală, iar gosipetina sa previne, de asemenea, formarea de biofilme bacteriene care pot provoca infecții urinare repetate.
Studiile arată că ceaiul de hibiscus este foarte eficient, reducând riscul de infecții urinare recurente cu până la 77%.
Ceaiul de măceșe
Ceaiul de măceșe (Rosa canina) este folosit pentru a preveni și trata infecțiile tractului urinar.
Substanțele active din măceșe, precum quercetina, au efecte antioxidante și antibacteriene, afectând creșterea bacteriilor, inclusiv a E. coli. Proprietățile sale antioxidante pot stimula sistemul imunitar.
Un studiu clinic efectuat pe 400 de femei a comparat două doze zilnice de 500 mg de măceșe pentru 20 de zile după naștere cu un placebo. În primele 10 zile, femeile care au luat măceșe au avut cu 78% mai puține șanse de a contracta o infecție urinară, dar în ziua a 20-a reducerea riscului a scăzut la 68%.
Ceaiul de gălbenele
Ceaiul de gălbenele (Calendula officinalis) poate fi folosit împotriva infecțiilor urinare, având capacitatea de a reduce disconfortul care apare la nivelul mucoasei vaginale.
Substanțele active din gălbenele sunt taninurile, saponinele, compușii fenolici, uleiurile esențiale și flavonoidele.
Extractul de gălbenele dizolvat în apă distilată a inhibat bacteriile E. coli, P. aeruginosa și K. pneumoniae. Extractul de etanol și apă s-a demonstrat a prezenta o activitate antibacteriană semnificativă, conform studiilor.
Rețetă de ceai pentru infecție urinară și rinichi
Ceaiul pentru infecție urinară și rinichi poate fi folosit atât de femei, cât și de bărbați, fiind un remediu natural cu multiple beneficii, având proprietăți antibacteriene și diuretice.
Ce ingrediente sunt necesare?
- Mătase de porumb – 2 lingure (30 grame)
- Merisor (frunze și lastari) – 1 lingura (15 grame)
- Uva Ursi – 1.5 lingure (23 grame)
- Ceai Verde – 1 lingura (15 grame)
- Apa – 1 Litru
Cum se prepara?
- Se pun toate ingredientele intr-un ceainic.
- Se pune la incalzit ceainicul pe foc mediu pana ajunge aproape de clocot.
- Pentru a nu distruge nutrientii sau compusii activi din componenta ceaiului nu se lasa sa clocoteasca apa.
- Se poate servi cu o lamaie sau miere, dupa ce s-a racit putin.