Nutriționiștii și medicii au explicat că o blocare a cântarului la o anumită greutate nu este o tragedie. Aceștia au explicat că uneori NU este necesară o pierdere a kilogramelor pentru a fi sănătos.
Aceștia au explicat că blocarea la o anumită greutate este, uneori, este doar un semn că trebuie schimbat ceva în dieta sau stilul de viață pe care îl aveți pentru a mai pierde din kilograme. Alteori însă nu este vorba deloc despre așa ceva. Blocarea la o anumită greutate de la care nu mai poți să pierzi din kilograme poate arăta, uneori, că semnalul dat de corpul tău este foarte simplu: este bine așa cum ești.
În plus, mai spun specialiștii, un corp sănătos cu o greutate optimă nu arată mereu ca al unui model sau ca în reviste. Pentru că dacă reprezentantele sexului frumos aleg doar astfel de standarde ale frumuseții riscă să nu își dea seama dacă sunt sau nu într-o formă bună, din punctul de vedere al stăriii de sănătate, potrivit prevention.com.
Adevărul este că a fi sănătos cu o anumită greutate nu este întotdeauna ceea ce vezi la televizor, în revistele de fitness sau chiar în fotografiile cu tine de acum 15 sau 20 de ani, spune dieteticianul Jennifer McDaniel. Dacă ideile tale despre greutatea ideală se bazează pe aceste caracteristici, poate fi greu să îți dai seama când ai ajuns la numărul de kilograme optim în cazul tău.
Nu este un secret pentru nimeni că metabolismul începe să încetinească odată cu vârsta, ceea ce face mai dificilă pierderea în greutate. Astfel că, deși s-ar putea să fi avut o anumită mărime când erai mai tânăr, tânără, s-ar putea să nu fie mărimea potrivită pentru tine acum, în acest moment al vieții tale.
Astfel că nu există nicio regulă care să spună că greutatea ta la 40 sau 50 de ani trebuie să fie cu „x” kilograme mai mult decât la 20 sau 30 de ani. Dar chiar dacă vei apela la o dietă făcută de nutriționiști, la un antrenor personal la sala de fitness, este posibil să nu mai incapi în acei blugi pe care îi purtai în facultate, așa că e timpul să îți mai ajustezi așteptările.
Care sunt semnele ce arată că greutatea pe care o avem este cea bună, fără a ține cont de „reviste” și podiumuri de modă:
1. Nu ai probleme de sănătate legate de greutate. Atunci când ne punem problema dacă avem sau nu o greutate optimă, ar trebui să știm, în primul rând, care este starea noastră de sănătate, și nu un anumit standard de frumusețe.
Trebuie să avem în vedere și alți factori ce indică nivelul de sănătate, cum ar fi circumferința taliei, care trebuie să fie mai mică de 80 de centimetri la femei și 90 de centimetri la bărbați.
"Acesta este un indicator bun ar nivelului de risc pentru bolile ce se declanșează pe fondul excesului de kilograme," susține Dr. Caroline Cederquist, fondatoarea centrului de chirurgie bariatrica Bistro MD.
Alți factori importanți sunt nivelul de colesterol, tensiunea arterială, nivelul de zahăr din sânge. Dacă toți indicatorii se află în limitele normale, atunci numărul kilogramelor nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, chiar dacă nu suntem la greutatea ideală, au atras atenția medicii și nutriționiștii.
2. Fizic, te simți bine. Dacă avem toți indicatorii corecți pentru o stare de sănătate bună, verificăm cum ne simțim pe plan fizic. Iar dacă nu ne simțim obosiți după activități de rutină sau după exerciții la sală, atunci înseamnă că greutatea pe care o avem este cea corectă.
Astfel, dacă nivelul de energie este suficient de mare pentru a avea o activitate nomrală de rutină și un antrenament fizic de întreținere sau mai puternic, fără a ne simți epuizați, atunci ne aflăm la o greutate corporală optimă.
Aceste aspecte sunt mult mai importante decât ce se promovează în revistele de fitness, de exemplu, atrage atenția medicul dietetician Jennifer McDaniel.
3. Ce înseamnă când ești foarte aproape de greutatea ideală.
Dacă exercițiile de rezistență fizică sunt la ordinea zilei în regimul de slăbit, masa musculară crescută împiedică atingerea greutății ideale.
Specialiștii susțin că nu este absolut niciun motiv de îngrijorare. Pentru că dispunerea masei musculare se face proporțional și armonios în urma întrețineri ifizice.
Greutatea ideală nu poate fi uneori atinsă din cauza masei musculare - mușchii, care cântărește mai mult decât stratul de grăsime. Astfel că este posibil ca mai mult de 9 kilograme din stratul de grăsime să nu poți da jos, chiar dacă ai mai avea nevoie să slăbești încă 4 kilograme, a explicat Dr. Caroline Cederquist.
Pentru că pierderea în greutate trebuie să includă și păstrarea masei musculare, pentru că mușchii ajută la arderea caloriilor și la menținerea condiției fizice ce ne permite să rezistăm până la o vârstă mai înaintată într-o stare bună de sănătate.
Medicii au atras atenția asupra ce se poate întâmpla dacă se slăbește prea mult.
„Hormonii lucrează pentru a păstra masa de grăsime, dacă încercăm să forțăm o slăbire mai mare decât ne trebuie. Corpul tău crește producția de hormoni ai foamei, cum ar fi grelina, făcându-te să vrei să mănânci mai mult. Hormonii stresului, cum ar fi cortizolul, cresc și ei, ceea ce vă poate face să vă fie foarte foame. Și este foarte posibil să te simți slăbit și obosit”, a explicat Dr. Caroline Cederquist, potrivit prevention.com.
„Și toată această muncă suplimentară ar putea să nu merite, pur și simplu. Poate că exercițiile la sală au fost în loc de a petrece acel timp cu familia sau de a profita de două ore de somn. Și dacă te vei simți nefericit, este foarte posibil ca planul pe care-l urmezi pentru a ajunge la greutatea ideală să nu fie deloc unul prea inteligent”, a spus și medicul dietetician Jennifer McDaniel, întrebând în final dacă „așa arată o viață grozavă, dacă nu te mai poți răsfăța uneori cu o felie de pizza sau un cornet de înghețată?”.