Potrivit unui nou studiu care a fost publicat în British Journal of Psychiatry Open, terapia prin realitatea virtuală nu doar că poate reduce simptomele depresiei dar contribuie și la atenuarea disprețului pe care unii oameni tind să-l aibă față de ei înșiși. Mai exact, realitatea virtuală crește sentimentul de autocompasiune al pacienților.
„Ştim că mulţi pacienţi care suferă de depresie au probleme în ceea ce priveşte autocompasiunea, deşi de obicei se pricep să le ofere compasiune celorlalţi", a declarat Dr. Chris Brewin, profesor la University College London şi liderul echipei care a realizat studiul.
Cum poate trata realitatea virtuală depresia
În cadrul studiului, cercetătorii au testat această metodă pe 15 voluntari care suferă de depresie. Mai exact, acestora li s-a cerut, în primă fază, să poarte un dispozitiv VR, ce le permitea să-și vadă propriul avatar. Apoi, prin intermediul propriilor avatare, pacienţii au fost rugaţi să dea dovadă de compasiune faţă de avatarul unui copil speriat. Astfel, voluntarii au reușit să liniștească copilul, astfel încât acesta s-a oprit din plâns.
Ulterior, avatarul copilului a fost înlocuit de către cercetători cu propiul avatar al voluntarului, iar acesta a început să le vorbească pacienţilor pentru a-i linişti, folosind exact aceleaşi cuvinte care i-au fost spuse anterior. Timp de trei săptămâni voluntarii au primit același tip de terapie, după care au fost evaluați.
Rezultatele au arătat că mai mult de jumătate dintre participanți, mai exact nouă, au reușit să reducă considerabil simptomele depresei, în timp ce ceilalți au înregistrat o scădere semnificativă a severităţii simptomelor.
„Consolând copilul și auzindu-și, apoi, cuvintele înapoi, pacienții și-au exersat capacitatea de a fi mai puțin duri cu ei înșiși și de a-și oferi compasiune, atunci când e necesar", a declarat Brewin.