Consumul de ceai verde aduce numeroase beneficii sănătății și este un adevărat elixir pentru oricine îl consumă în mod frecvent. Conferă protecție organismului, atât internă, cât și externă și luptă cu kilogramele în plus.
Dar, pe lângă aceste beneficii, consumul ceaiului verde mai are și altele, fiind considerat de către popoarele asiatice un adevărat panaceu universal. La nivel mondial este considerată ca fiind cea mai sănătoasă băutură.
Mirodenii și plante aromatice cu efecte terapeutice. Le folosești frecvent în bucătărie, dar nu știai ce beneficii au, de fapt
De asemenea, se află pe locul al doilea în lume în topul preferințelor băuturilor, după cafea. Specialiștii, însă, subliniază faptul că ceaiul verde chinezesc este net superior celorlalte tipuri.
Beneficiile pe care le are consumul de ceai verde
- Conține compuși bioactivi sănătoși și este mai mult decât o simplă băutură cu rol de hidratare. Ceaiul verde este bogat în polifenoli, care sunt compuși naturali, extrem de benefici pentru sănătate. Au rol de reducere a inflamației și, de asemenea, ajută în combaterea cancerului și al unor boli de piele precum psoriazisul sau dermatita.
- Are în compoziție catechine, care sunt antioxidanți naturali care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și oferă și alte beneficii organismului. Acești antioxidanți pot reduce formarea de radicali liberi în organism, protejând celulele de deteriorare. Radicalii liberi contribuie la îmbătrânirea mai rapidă a celulelor, dar și la apariția mai multor tipuri de boli printre care și cancerul.
- Conține, de asemenea, cantități de minerale necesare unui organism sănătos și la menținerea sănătații dentare. Catechinele care să găsesc în ceai inhibă dezvoltarea bacteriei Streptococcus mutans și scade riscul de apariție a cariilor și poate reduce respiratia urât mirositoare.
- Este un excelent tonic, mai ales în combinație cu menta și busuiocul. Astfel că, o ceașcă de ceai, din aceste trei plante combinate, îți va da energie pentru întreaga zi.
- A fost folosit din cele mai vechi timpuri ca un remediu pentru indigestie, depresie și dureri de cap.
- Îmbunătățește funcțiile cerebrale și cognitive ale creierului, în special, capacitatea de memorare, potențează atenția și viteza de reactie.
- Este un ingredient puternic anti îmbătrânire. Consumat în mod frecvent te va menține mai mult timp tânăr. Combate semnele îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și liniile fine de pe față. Acesta poate fi atât consumat, cât si aplicat local.
- Scade riscul aparitiei diabetului de tip 2. Studiile au arătat că ceaiul verde chinezesc poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de glucoză din sânge.
- Este considerat o alternativă excelentă, naturală, la alte suplimente pentru pierderea în greutate.
Ce contraindicații poate avea consumul excesiv de ceai
Există foarte putine efecte adverse cunoscute, dar și contraindicatii în ceea ce privește consumul acestuia.
Iată câteva dintre riscurile la care te expui atunci când consumi în exces. Nerecomandat celor care au o sensibilitate la cafeină
Uleiul care te scapă de alergii și este un excelent energizant natural
Acele persoane care au o sensibilitate severă la cafeină ar putea să se confrunte cu insomnii, stări de anxietate, irascibilitate, greață sau stomac deranjat, dacă vor consuma în exces acest tip de ceai.
De aceea, sfatul nutriționiștilor este să se limiteze numărul ceștilor de ceai pe zi. Altfel că, prea multă cafeină acumulată în corp vă poate cauza insomnii. Specialiștii recomandă, de asemenea, ca băuturile pe bază de cafeină să fie consumate până la ora prânzului.
Nerecomandat celor care iau medicamentele anticoagulante
Acele persoane care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante, menite să subțieze sângele, ar trebui să consume acest tip de băutură cu prudență. De asemenea, specialiștii ne recomandă să evităm ceaiul verde în combinație cu aspirina, deoarece ambele reduc eficacitatea plachetelor sanguine, care sunt cruciale în procesul normal de coagulare a sângelui. Nu se recomandă celor care consumă alte tipuri de stimulente medicamentoase
Atunci când este consumat în combinație cu anumite medicamente, ceaiul verde ar putea crește tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Ceaiul verde poate afecta nivelul de fier din organism
Acesta conține taninuri care pot împiedica absorbția fierului, așa că este recomandat să nu consumi mai mult de două cești pe zi. Totodată, să aștepți cel putin o oră înainte de a bea ceai verde, după ce ai mâncat alimente cu un conținut ridicat de fier.
Reduce absorbtia acidului folic
Taninurile prezente în ceai reduc absorbția fierului și a acidului folic din organism. Astfel că, dacă ești însărcinată ori încerci să concepi un bebeluș, ceaiul verde s-ar putea să nu fie recomandat în cazul tău.