“Afganii noștri”, cum i-a numit ministrul de Externe, sunt foști colaboratori ai armatei române, magistrați și jurnaliști, care erau în pericol în Afganistan. Vor încerca să înceapă o viață nouă, departe de talibani, în România.
Cei 139 sunt colaboratori ai trupelor române din teatrul de operațiuni din Afganistan, veniți împreună cu familiile lor.
,,Au ajuns aici, în România, prin niște eforturi uriașe, atât diplomatice, dar și de logistică. Ei au venit prin Pakistan, au trecut granița terestră, au stat zile întregi nemîncați. Au venit aici doar cu hainele pe care le au pe ei. Vorbim de oameni care au un statut intelectual în țara lor, în special și prin faptul că au lucrat cu parteneri străini, sunt foarte bine pregătiți. Este o oportunitate pentru noi să avem astfel de oameni aici”, a precizat Ștefan Coman, expert în organizarea alegerilor.
,,A ajuns în România cea mai mare parte a cetațenilor afgani, a afganilor noștri, asa cum le-am spus, care au fost evacuați de România din Afganistan. Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa de a o lua de la capăt”, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.
Afganii au fost duși în centrul de azil de la Galați și au intrat în carantină. Vor primi sprijin pentru a-și găsi un loc de muncă și vor face cursuri de limba română în cadrul unui program de integrare. Sunt ajutați inclusiv de asociații neguvernamentale specializate.
Momentan, le sunt înregistrate cererile de azil și, pe lângă cazarea gratuită, au dreptul la o diurnă de aproximativ 12 lei pe zi, conform legii.