Cefaleele sunt frecvente, banale si benigne. Cel mai frecvent intalnite sunt cefaleele primare (migrene, cefalee de tensiune, algie vasculara a fetei). Pot reprezenta si un simptom al unei alte boli (sinuzita, otita, glaucom). Cefaleea poate fi acuta (brutala) sau cronica. Femeile sufera de cefalee mai mult decat barbatii.
Cauzele cefaleei
Cauzele cefaleei sunt numeroase. La cefaleea primara principalele cauze
sunt:
- cefaleea de tensiune (cea mai frecventa) este provocata de o puternica tensiune a muschilor gatului, ai pielii capului sau ai fetei. Stresul, oboseala, lipsa somnului, surmenajul sau o postura proasta sunt adesea incriminate.
– migrena ar fi provocata de o dilatare si o contractare a anumitor artere cerebrale. Persoanele suferind de migrena sunt, in general, predispuse genetic.
- algia vasculara a fetei, numita si cefalee in ciorchine, survine in crize, mai mult sau mai putin departate (pot fi mai multe crize in 24 h). La originea sa se afla iritatia nervului trigemen (care asigura sensibilitatea fetei), asociata cu o dilatare a areterelor creierului.
In cazul cefaleei secundare, durerile sunt un simptom, nu o boala. Ele sunt cauzate de febra sau de o boala: sinuzita, otita, glaucom, inflamare a arterelor situate la tample (boala Horton), probleme buco-dentare, reumatologice (artroza cervicala), hemoragie cerabrala, accident vascular cerebral, tumoare cerebrala, puseuri de hipertensiune, meningita, traumatism cranian, anumite medicamente (de ex. vasodilatatoarele), tulburari de vedere netratate si necorectate, o intoxicatie cu monoxid de carbon, o alergie, o fibromialgie. Articolul integral aici.