Pentru a determina în mod corespunzător când anume un produs nu mai poate fi consumat, cercetătorii au creat un tip special de ambalaj care își schimba culoarea atunci când alimentele au expirat. Acest mecanism este valabil atât pentru alimente cât și pentru băuturi.
Cum funcționează mai exact ambalajele care își schimbă culoarea
În momentul în care anumite produse încep să se strice și că nu mai sunt sigure consumului, pH-ul acestora va trimite un semnal către ambalaj iar acesta își va schimba culoarea pentru a te anunța.
Ideea pentru această tehnologie, dezvoltată de Braskem, este originară din Brazilia, unde au existat destul de multe scandaluri referitor la siguranța produselor alimentare. Inițiativa pornește din încercarea de a le oferi consumatorilor o mai mare siguranță când vine vorba de achiziționarea și păstrarea unui produs.
Multe persoane sunt încă destul de confuze cu privire la data de expirare a unui aliment, motiv pentru care se bazează mult mai mult pe miros și văz când decid dacă să păstreze sau să arunce ceva.
Aceasta este însă o practică imprecisă care poate conduce fie la îmbolnăvirea persoanei, fie la aruncarea unor alimente încă bune de mâncat. Și cifrele ne arată că americani aruncă anual alimente în valoare de 218 bilioane de dolari, scrie Science Alert.
Dacă noul sistem de detecție va fi implementat, acesta va putea combate aruncarea prematură a alimentelor. În plus, așa vei fi mereu sigur că laptele pe care îl ai în frigider de o săptămână poate fi consumat în siguranță.