Într-un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală apare o nouă pedeapsă pentru contribuabili: o penalitate de nedeclarare sau declarare eronată a taxelor şi impozitelor, potrivit Capital.ro.
Deşi precizează că nu vor fi amendaţi contribuabilii care au greşit fără rea-voinţă, criteriile după care va fi stabilită vinovăţia sunt neclare. Cele câteva exemple enumerate în proiect nu reuşesc să facă o demarcaţie între nedeclararea cu rea-credinţă şi cea cauzată de omisiuni.
În textul propus, Fiscul face referire la trei situaţii aproape imposibil de verificat în practică: nedeclararea fără rea-credinţă „din cauze externe", cea din culpă, imprudenţă/neglijenţă şi cea cu rea-credinţă, cu scop vădit de a face evaziune.
Pe lângă penalităţile de 10% până la 25% din suma datorată, proiectul prevede şi o penalitate de 100% în cazul în care este vorba de fapte de evaziune fiscală.
Însă nu se face nicio referire la necesitatea ca faptele respective să fi fost constatate de organele penale. Prin urmare, nu există nicio distincţie între evaziunea fiscală dovedită şi cea care este doar presupusă de autorităţi. Astfel se lasă impresia că Fiscul încearcă să se substituie altor foruri.
Întreaga viziune emanată de propunerea legislativă presupune că toţi contribuabilii sunt predispuşi la eludarea taxelor. Măsurile sunt cu atât mai abuzive cu cât nu prevăd nici măcar un control al inspectorilor fiscali înainte de stabilirea penalităţilor.