Locotenent-generalul Stephen Townsend, şeful forţelor coaliţiei, a subliniat că guvernul irakian vede cu ochi buni această eventualitate.
"La fel ca Bagdadul, guvernul nostru este interesat de asta, la fel precum mai multe guverne din cadrul coaliţiei" care şi-au exprimat interesul în acest sens, a explicat Townsend, într-o videoconferinţă, precizând că discuţiile pe această temă sunt în faza finală.
Generalul american "anticipează" faptul că va exista o prezenţă a coaliţiei aici (la Bagdad) după înfrângerea SI", totuşi inferioară, potrivit lui, celor 5.000 de militari americani de acum din Irak.
Washingtonul a finalizat în 2011, pe timpul preşedinţiei lui Barack Obama, retragerea trupelor americane rămase în Irak după invadarea acestei ţări atunci când era condusă de Saddam Hussein. Dar forţele de securitate irakiene au fost slăbite rapid pe mandatul fostului premier irakian, Nouri al-Maliki.
În acelaşi timp, organizaţia jihadistă, deja implantată de o parte şi de alta a frontierei sirio-irakiene, a crescut în putere fără ca armata irakiană să-i poată stopa expansiunea, potrivit Agerpres.
"Ne putem uita cu toţii în urmă, spre finalul anului 2011, când SUA şi forţele coaliţiei au părăsit ultima dată Irakul, şi să vedem ce s-a întâmplat în cei trei ani" care au urmat, a avertizat generalul Townsend. "Nu cred că vrem să revedem asta", a mai spus el.