Chiar dacă riscul general de îmbolnăvire severă sau de deces rămâne scăzut, studiile realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA date publicității ieri, relevă că femeile însărcinate infectate cu coronavirus ar putea avea nevoie de îngrijire intensivă, ventilație și de reabilitare pulmonară și cardiacă folosind oxigen în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate, infectate cu COVID-19, scrie CNN.
Un raport separat relevă că rata de naștere înainte de termen, respectiv atunci când un bebeluș este născut înainte de 37 de săptămâni de sarcină, este de 12,9% printre femeile infectate cu coronavirus, comparative cu 10,2% în rândul populației generale.
Noua cercetare se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi potrivit cărora femeile însărcinate prezintă un risc crescut atunci când vine vorba de coronavirus, a declarat dr. Denise Jamieson, președintele Departamentului de Ginecologie și Obstetrică de la Școala de Medicină a Universității Emory.
"De asemenea, acest lucru demonstrează că sugarii lor sunt expuși riscului (infectării- n.r). Chiar dacă aceștia nu sunt infectați, pot fi afectați", a menționat Jamieson.
Risc crescut de boli grave și deces
Pentru unul dintre rapoartele realizate, cercetătorii au analizat datele a 461.825 de femei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, care au fost testate pozitiv cu Covid-19 în perioada 22 ianuarie - 3 octombrie 2020. Aceștia s-au concentrat însă doar asupra cele care au prezentat simptome specifice infectării cu coronavirus.
Echipa a ajustat factorii externi și a constatat că femeile însărcinate aveau mai multe șanse să aibă nevoie de terapie intensivă, 10,5 la 1000 de femei însărcinate fiind internate la Unitate de Primiri Urgențe (UCI), comparativ cu 3,9 la 1000 de femei care nu sunt însărcinate.
În plus, potrivit raportului, s-a demonstrate că femeile însărcinate aveau de 3 ori mai multe șanse să aibă nevoie de ajutor pentru a respira prin intermediul ventilației invasive în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. În mod similar, în cazul celor dintâi s-a constatat existența unui risc mai mare de a necesita reabilitare pulmonară și cardiacă folosind oxigen.
De asemenea, femeile însărcinate infectate cu noul coronavirus au fost mai predispuse să moară, cu 1,5 decese la 1.000 de femei gravide, comparativ cu 1,2 la 1.000 de femei care nu sunt însărcinate.
În conformitate cu tendințele observate la nivelul populației generale, cercetătorii au descoperit,d e asemena, că unele minorități rasiale și etnice au un potențial și mai mare de infecție sau boli severe.
Astfel, dintre femeile însărcinate, femeile hispanice aveau o probabilitate de 2,4 ori mai mare de a muri, iar femeile asiatice și native din Hawaii / Insulele Pacificului prezentau un risc mai pronunțat de internare în cadrul UCI.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că, indiferent dacă sunt însărcinate, femeile cu vârsta peste 35 de ani au o probabilitate mai mare de a suferi boli severe.
Potrivit experților, probabilitatea mai mare de îmbolnăvire severă în rândul femeilor însărcinate s-ar putea datora schimbărilor fiziologice survenite în timpul sarcinii, inclusiv creșterea ritmului cardiac și scădererea capacității pulmonare.
„Pentru a reduce riscul de boli grave și deces cauzate de COVID-19, femeile însărcinate ar trebui să fie sfătuite cu privire la importanța solicitării asistenței medicale rapide în cazul în care au simptome, precum și a măsurilor de prevenție împotriva infectării cu SARS-CoV-2. Inclusiv familiile lor ar trebui instruite în acest sens în timpul tuturor întâlnirilor medicale, inclusiv al vizitelor de îngrijire prenatală ", au scris reprezentanții cercetării.
Risc de naștere prematură și de infecție la sugari
Cercetătorii CDC au descoperit că femeile însărcinate infectate cu noul coronavirus au fost, totodată, mai predispuse să nască bebeluși prematuri.
O echipă din cadrul instituției a studiat sarcina și rezultatele la sugari pentru 4.442 de femei diagnosticate cu Covid-19 în perioada 29 martie - 14 octombrie 2020. Astfel, din 3.912 nașteri vii, 12,9% dintre copii erau prematuri. În comparație, nașterile premature au reprezentat 10,2% din nașterile vii în rândul populației generale, în 2019.
CDC spune că bebelușii care se nasc prematur prezintă un risc crescut de deces și dizabilități, inclusiv probleme de respirație, vedere și auz.
Dintre sugarii testați pentru infecția cu Covid-19, echipa a constatat că 2,6% au fost pozitivi.
Infecția cu COVID-19 a apărut cel mai frecvent la sugarii a căror mamă a fost testată pozitiv în decurs de o săptămână de la naștere.
În ceea ce privește simptomatologia, aproximativ 60,6% dintre femeile însărcinate au prezentat simptome, deși cercetătorii spun că starea simptomelor mamelor nu ar fi influențat frecvența nașterii premature a sugarilor.
În plus, potrivit sutdiilor, se pare că cel puțin o afecțiune medicală de bază a fost raportată la 45% dintre femeile însărcinate, cea mai frecventă dintre acestea fiind obezitatea.
Deoarece 84,4% dintre femeile care au făcut obiectul acestor studii au experimentat Covid-19 în al treilea trimestru al sarcinii, oamenii de știință au opinat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul infecției la începutul sarcinii și efectele pe termen lung asupra sugarilor.
Totuși, în urma analizelor de până acum un lucru este clar: în timp ce forme severe de Covid-19 apar la nou-născuți, majoritatea celor născuți la termen, infectați cu coronavirus, sunt fie asimptomatici, fie fac forme ușoare ale bolii.