1. Obiectivele carierei tale
Cauţi un loc de muncă sau o carieră? Abordarea ta va fi diferită în funcţie de situaţie: cât de "disperat" eşti pentru a acceptă orice job doar pentru salariul oferit, dacă eşti în mijlocul unei schimbări de carieră, dacă eşti un tânăr în căutarea drumului spre succes sau dacă munceşti doar pentru a te ţine ocupat.
2. Ce impact va avea locul de muncă asupra carierei tale pe termen lung
Dacă nu te aştepţi că următorul tău loc de muncă să dureze o perioada lungă de timp, sau dacă îl vezi că o piatră de temelie pentru carieră ta, trebuie să iei în considerare faptul că ceea ce faci acum va fi ataşat în CV-ul tău şi poate avea o mare influenţă, conform Infomunca Recruitment.
3. Valoarea ta
Valoarea ta expusă angajatorului este formată din mai mulţi factori controlabili sau nu. De exemplu, tu îi poţi prezenţa angajorului tău lucruri pe care nu le-ai realizat. În schimb, îţi poţi prezenţa valoarea demonstrând anumite realizări unice în domeniul tău sau statutul tău înalt în propriile cercuri profesionale. Aminteşte-ţi că recompensarea nu se bazează pe ceea ce ai nevoie pentru a trăi, nici pe ceea ce vrei să câştigi.
Totul depinde de valoarea ta, însă ţine minte că eşti în competiţie cu multe alte persoane calificate, care doresc o funcţie comparabilă cu a ta.
4. Calificările tale
Calificările tale sunt abilităţi pe care le poţi utiliza pentru a obţine anumite lucruri. Acestea pot fi orice, de la capacitatea ta de a a utiliza un anumit limbaj pentru a convinge clienţii că serviciile şi produsele tale sunt cea mai bună soluţie la probleme lor. Este important să fii în măsură să faci diferenţa între abilităţile, responsabilităţi, acţiuni şi realizări. Poţi întocmi o lista cu top 10-15 calităţi care te recomandă pentru jobul pentru care aplici.
5. Ce poţi realiza de fapt
Este important să fii în măsură să te imaginezi în nou rol/job, înainte de a încerca să convingi angajatorul că eşti cel mai bun candidat posibil pentru postul respectiv. Include în scrisoarea de intenţie câteva lucruri pe care le poţi realiza în primele 30, 60 sau 90 de zile în poziţia pentru care aplici şi discuta în detaliu despre acestea în timpul interviului.
Vei surprinde mulţi angajatori dacă mergi la interviu pregătit cu o prezentare Power Point, prin care să demonstrezi că înţelegi rolul pe care îl vei avea şi propriile obiective către succes.
Cu toate acestea nu îţi înflori realizările doar pentru a obţine un loc de muncă.
6. Deficienţele tale
Poate că poţi face multe lucruri, dar din cauza lipsei de experienţă îţi va lua mai mult timp să realizezi ceva, în comparaţie cu ceilalţi. Un adevărat angajat se străduieşte continuu să transforme punctele slabe în puncte forţe. Când vei fi întrebat de deficienţele/defectele tale, trebuie să fii în măsură să le recunoşti şi în acelaşi timp să vii cu un plan prin care vei reuşi să stăpâneşti acele domenii de competenţă profesională.
7. Realizările din trecut
Realizări sunt rezultatele finale ale unui anumit efort. Acestea nu sunt acţiunile pe care le faci, ci mai degrabă ceea ce s-a întâmplat pentru că le-ai făcut. Oamenii de multe ori nu reuşesc să facă distincţia între ce era locul lor de muncă şi ceea ce au făcut la locul de muncă.
Există şanse mari că ceilalţi candidaţi împotriva cărora candidezi să împartă aceleaşi responsabilităţi că ale tale, dar să obţină rezultate diferite calitativ şi cantitativ. Când vorbeşti despre realizările tale, demonstrează capacitatea ta unică de a transformă abilităţile în rezultate valoroase. În cele din urmă, fiecare angajator caută să angajeze oameni care pot oferi cel mai mare potenţial pentru compania lor.
Când eşti clar cu privire la abilităţile tale, ce ai făcut şi ce ai realizat, vei fi în stare să te poziţionezi că o persoană de valoare, demonstrând astfel că realizările tale din trecut pot fi baza unui succes profesional la noul loc de muncă.