În aglomerația specifică marilor orașe, mulți șoferi parchează mașinile pe unde găsesc un loc liber în jurul blocului, iar multe dintre aceste locuri sunt în apropierea pomilor. Din păcate, astfel de locuri de parcare ascund o serie de riscuri, printre care cel mai mare este acela ca mașina să fie avariată în timpul unei furtuni.
În astfel de situații, ce le rămâne de făcut șoferilor păgubiți?
Procesul de obținere a despăgubirii poate fi unul complicat.
„De regula,politele CASCO pentru autovehicule acopera riscurile de incendiu, trasnet, explozie, furt, evenimente naturale, evenimente socio-politice si acte de vandalism, caderea de corpuri pe autovehicul, avarii produse in accidente rutiere prin coliziune cu un alt autovehicul si avarii accidentale produse exclusiv autovehiculului. Insa pachetele de riscuri asigurate pot sa difere de la o companie de asigurari la alta”, informează un comunicat al Uniunii Asiguratorilor.
În plus, primăria localității unde s-a produs incidentul plătește daune doar în urma unor sentințe definitive și irevocabile pronunțate de către instanțe judecătorești.
Ce pot face șoferii care nu au CASCO? Pașii de urmat
- Mai întâi, sună la 112 pentru a anunța incidentul. Înainte de sosirea echipajului, nu uita să faci câteva fotografii cu mașina avariată. Chiar dacă nu este o imagine plăcută, aceste poze vor fi utile mai târziu.
- Verifică dacă în trecut s-a depus vreo cerere pentru tăierea arborelui care a căzut pe mașina ta. Dacă nu poți obține informații de la nimeni, trimite o solicitare către serviciul ADP pentru a verifica dacă arborele respectiv era considerat a fi în stare precară. Aceste informații vor fi utile în eventualitatea unui proces în instanță.
- Pentru a obține autorizația de reparație, trebuie să te duci la biroul de accidente ușoare din cadrul Poliției Rutiere din localitatea/sectorul în care locuiești. Acolo vei completa o declarație, care va servi drept bază pentru întocmirea unui document esențial atunci când îți duci mașina la service-ul auto.
- Cere un deviz pentru lucrarile de reparatii de la service-ul auto si mergi cu acesta la ADP. Trebuie sa comunici intr-un mod amiabil atat cu firma de reparatii, cat si cu serviciul ADP pentru a discuta despre plata daunelor.
- Dacă ai ajuns în acest punct trebuie să știi că poți avea o discuție amiabilă cu firma/Serviciul ADP pentru a rezolva problema plății daunelor. Cu toate acestea, experiența arată că multe persoane nu sunt dispuse să ajungă la o înțelegere pașnică, iar astfel va trebui să inițiezi o acțiune în instanță, la judecătoria din orașul de domiciliu. Din păcate, procesul în instanță durează între 3 și 6 luni, motiv pentru care va trebui să acoperi cheltuielile de reparare singur în prima fază. Nu uita să păstrezi factura, pentru a putea recupera banii mai târziu.
Sfârșit de drum pentru Naționala României. Olanda a câștigat cu 0 - 3