Cercetătorii de la Universitatea din New York au realizat un studiu în cadrul căruia au analizat stelele. Astfel au descoperit că astrele nopții generează o serie de sunete bizare. Cum au reuși totuși, cercetătorii să asculte sunetul emis de stele? Ei bine, în acest sens, aceștia au folosit un laser și o țintă din plasmă.
„La o trilionime de secundă după ce laserul lovește plasma, aceasta curge rapid din zona cu densitate mare în regiuni cu densitate mică, într-un mod care aduce aminte de aglomerația din trafic. Plasma se îngrămădește la granița dintre regiunile cu densitate mică și cele cu densitate mare, generând o serie de pulsații: un val de sunet", a declarat doctorul John Pasley.
Cercetătorii au descoperit cum se aud stelele
Se pare că sunetul generat de stele este atât de înalt, încât ar fi de nesuportat chiar și pentru lilieci și delfini. Mai exact, acesta are o frecvență de aproape un trilion de herți. Ca să înțelegi mai bine, sunetul generat este de șase milioane de ori mai înalt decât nivelul maxim care poate fi receptat de orice animal de pe planetă.
„Când acumulează materie nouă, stelele ar putea genera sunet într-o manieră similară celei pe care am observat-o în laborator. Astfel, stelele ar putea cânta, dar pentru că sunetul nu se poate propaga în spațiu, nu le aude nimeni", a declarat doctorul John Pasley.
Doctorul Alex Robinson a construit un model numeric pentru a genera valuri acustice pentru experiment. „Inițial a fost dificil să determinăm originea semnalelor acustice, dar modelul nostru a produs rezultate comparabile cu cele observate în experiment. Așadar, am descoperit o nouă modalitate de a genera sunet prin curgerea lichidelor. Ceva asemănător se poate întâmpla în plasma din jurul stelelor", a explicat acesta.