"Termenul de cancer este unul popular și provine din ceea ce Hipocrate a definit ca fiind cancer: o boală care își înfige terminațiile în țesuturile înconjurătoare. Numele acesta s-a păstrat, nu e deloc un termen medical, dar îl folosim și noi. Sunt nenumărate localizări ale acestei boli, cu sute și mii de subtipuri. Până la urmă, vorbim de cancere, nu de cancer.
Cancerul este o multiplicare aberantă de celule, care depășește anumite bariere naturale ale organismului nostru, care evoluează local, dar care se și împrăștie în organism prin diferite variante. Astfel, devine o boală sistemică. Primul tratament era chirurgia, dar aceasta nu era suficientă, fiindcă pacienții tot mureau de cancer.
Am învățat așadar de-a lungul vremii că o combinație de tratamente — chirurgie, chimioterapie, radioterapie, hormonoterapie, imunoterapie — aplicate împreună și într-o anumită secvențialitate, aduce mult mai mult pacienților noștri. Ce înseamnă asta, cum ne urmărim noi rezultatele tratamentului: prin supraviețuirea pacienților noștri și prin calitatea vieții acestora. Cele două noțiuni stau într-o balanță, fiindcă toate tratamentele enumerate anterior nu vin simplu, vin cu o suferință.
Chirurgia este o chirurgie de teritoriu, o chirurgie largă, uneori trebuie să îndepărteze și ganglionii regionali; chimioterapia — toată lumea știe despre grețuri, vărsături și căderea părului; radioterapia este ca o arsură controlată — dacă e să le analizăm foarte simplist. Cu atât mai mult, prin combinația lor și efectele secundare se pot suma.
"De aceea spun că în mod evident calitatea vieții pacienților noștri este afectată și atunci de fapt judecata se îndreaptă în această direcție: trebuie să judecăm foarte bine ce combinație de tratamente aplicăm pentru a prelungi supraviețuirea, sigur că în primă instanță ne propunem să vindecăm, scăzând cât mai puțin calitatea vieții acestora".
"Aș vrea să fac o afirmație foarte tranșantă: cancerul poate fi vindecat! În credințele populare, cancer era egal cu moarte. Vreau să combat această idee. În stadii incipiente, putem vindeca această boală. Este condiția diagnosticării precoce a bolii și a tratării corecte a acesteia. În stadiile avansate ne propunem să prelungim supraviețuirea, dacă se poate să o transformăm într-o boală cronică", a mai spus Patriciu Achimaș-Cadariu.