Nouriel Roubini şi-a publicat predicţiile economice pentru 2014 în Social Europe Journal, potrivit CursdeGuvernare.ro.
- Vestea bună este că performanțele economice vor crește ușor, atât în țările avansate, cât și în piețele emergente.
- Cele mai avansate economii (SUA, zona euro, Japonia, Marea Britanie, Australia și Canada) vor atinge cu greu potențialul de creștere sau vor rămâne sub acest nivel.
- Problemele fundamentale ale zonei euro vor rămâne nerezolvate și în 2014: potențial mic de creștere, șomaj ridicat, datorii publice mari, pierderea competitivității și reducerea costurilor muncii (care nu este ajutată de un euro puternic). Progresul către o uniune bancară va fi mic și nu se vor face pași către o uniune fiscală, iar la periferia zonei euro vor crește riscurile politice și nemulțumirile legate de austeritate.
- În Japonia, urmează să fie lansată a treia ”săgeată” a ”Abenomics” (cum a fost numită politica economică a premierului Ahinzo Abe), adică reformele structurale și liberalizarea pieței.
- Rezultatele economiei SUA în 2014 vor beneficia de revoluția gazelor de șist, îmbunătățirea pieței muncii și a locuințelor. Aici riscurile vin dinspre politică (blocajul din Congres), care va limita evoluția consolidării fiscale pe termen lung.
- Economiile emergente vor crește mai rapid în 2014 (în jurul a 5%), din câteva motive. Redresarea abruptă a economiilor dezvoltate va impulsiona importurile de piețele emrgente. Pe măsură ce multe dintre piețele emergente continuă să se urbanizeze și industrializeze, clasa mijlocie din aceste economii va consuma tot mai multe bunuri și servicii.
- Unele piețe emergente, precum India, Indonezia, Brazilia, Turcia, Africa de Sud, Ungaria, Ucraina, Argentina și Venezuela, vor rămâne fragile și în 2014, din cauza deficitului, creșterii lente și tensiunilor politice legate de alegeri.
- Cele mai performante piețe emergente sunt cele cu cele mai puține vulnerabilități macroeconomice și fiscale: Coreea de Sud, Filipine, Malaezia, Polonia și Cehia în Europa, Cile, Columbia și Mexico – în America Latină, Rwanda și statele exportatoare de petrol.
- China își va menține creșterea la peste 7%, dar perspectivele pe termen mediu sunt îngrijorătoare, deoarece trecerea la modelul de creștere bazat pe consumul privat este prea înceată. De asemenea, administrațiile locale și companiile de stat se opun schimbării, iar conducerea țării este împărțită când vine vorba despre cât de repede trebuie implementate reformele.