CNA a analizat, în ședința de astăzi, o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv. Această propunere legislativă a fost inițiată de un grup de 14 deputați și senatori ai PSD, potrivit Mediafax.
Membrul CNA Gabriel Tufeanu a spus că ar fi necesară organizarea unei întâlniri între membrii CNA, reprezentanții TVR și parlamentarii din Comisiile de Cultură. "Și să încercăm să salvăm TVR, nu să-l omorâm", a spus Gabriel Tufeanu. El a mai afirmat că, potrivit legislațiai în vigoare, Televiziunea Română este administrată de 13 membri în Consiliul de Administrație, "care garantează în acest fel independența TVR".
"Din cei 13, unul sigur țipă dacă este o problemă, pe când la o televiziune privată probabilitatea să țipe cineva e mai mică. Cine e independent până la urmă?", a spus Gabriel Tufeanu.
El a precizat că, dacă inițiativa legislativă privind eliminarea taxei TV va fi adoptată de Parlament, Televiziunea Română va fi foarte afectată. "Îngroapă TVR, dacă fac asta", a mai spus Tufeanu.
La rândul său, membrul CNA Valentin Jucan a spus că Televiziunea Română are un rol special și atribuții speciale față de societate, de aceea societatea trebuie să contribuie la finanțarea TVR.
"TVR are misiune publică, trebuie finanțată din bani publici", a spus și membrul CNA Lorand Turos, precizând că taxa TV asigură independența instituției.
Pe de altă parte, membrul CNA Dorina Rusu a spus că este de acord că Televiziunea Română trebuie restructurată, însă acest lucru trebuie să aibă la bază "o chestiune serioasă". Totodată, Dorina Rusu a mai spus că, dacă se elimină taxa TV, trebuie să fie propuse și niște soluții pentru finanțarea instituției.
În urma discuțiilor, CNA a decis să avizeze negativ această inițiativă legislativă. Decizia a fost luată în unanimitate de membrii CNA prezenți la ședință.
Avizul CNA este unul consultativ.