Întrebată despre ce ar trebui să știe părinții înainte de a lua decizia de a-și vaccina copiii, Dr. Valeria Herdea a spus că ne aflăm în fața unei situații istorice, pandemice, fără precedent și că pierdem mai mulți oameni acum în fiecare zi din cauza Covid-19 decât am pierdut în timpul unui război mondial, potrivit hotnews.ro.
Medicul consideră că este extrem de importantă informația despre boală pentru că “a înțelege boala, a înțelege faptul că vorbim despre o boală virală, care nu are un tratament țintit” este un prim pas.
În plus, specialistul spune că este esențial să vedem și evoluția coronavirusului pentru că el a acționat în perioada 2003-2005 în partea asiatică a lumii, atunci când am avut epidemia SARS-COV 1. La vremea respectivă, epidemia a reușit să fie controlată. Ulterior, în 2013 a izbucnit în Orientul Mijlociu, când a făcut ravagii, iar mortalitatea a fost mai mare. Foarte important de reținut este că cercetătorii s-au apucat de treabă în 2003-2005 pentru a vedea care este situația.
Dr. Valeria Herdea: ,,Nu-i putem izola pe copii sub un clopot de sticlă”
Dr. Valeria Herdea a explicat că în acea perioadă oamenii de știință au muncit și au mers pe mai multe paliere tocmai ca să ajungem în acest moment și să putem avea un vaccin, vaccin care ne ajută să prevenim spitalizările, cazurile grave de boală și să stopăm transmiterea comunitară.
În ceea ce privește rata scăzută de vaccinare de la noi din țară, medicul afirmă că “asistăm la condiții total diferite sociale. Viteza informației este uriașă, între pandemie și infodemie, infodemia se pare că e cea câștigătoare. Informațiile negative au ajuns mai rapid la oameni decât informațiile corecte din date științifice”. În plus, este de părere Dr. Valeria Herdea, în această perioadă asistăm și la o “decredibilizare a corpului medical”.
,,Când vorbim despre copii, vorbim de forme mai ușoare, dar și de capacitatea de a transmite boala mult mai repede. Nu-i putem izola pe copii sub un clopot de sticlă. Copiii au nevoie să socializeze, să meargă la școală. Și la școală există profesori care au boli cronice și care nu s-au vaccinat. Este vorba de responsabilitate, de implicare și de asumare”, a mai precizat medicul.
În plus, Dr. Herdea, explica părinților că exista copii cu afectări miocardice, o inflamație a mușchiului inimii, și pericardice în urma infectării cu Covid-19.
Recomandările pentru părinți
,,Vreau să trag un semnal de alarmă și am o rugăminte respectuoasă pentru fiecare dintre cei care sunt adulți responsabili: vă rog frumos să înțelegeți că avem nevoie să îi protejăm pe copii pentru că dumneavoastră nu sunteți vaccinați. Cei 35% care ne-am vaccinat, ne- am fi vaccinat oricum, chiar dacă plăteam pentru vaccin. Pentru că știm ce înseamnă boala și am înțeles cât de gravă e situația.
Primul lucru pe care l-aș face ca părinte: m-aș întreba de ce nu m-am vaccinat pe mine ca să îmi protejez copilul. M-aș gândi la viitor, că vreau să văd viitorul copiilor mei. Aș cere sfat de la profesioniști în sănătate. M-aș duce la medicul de familie să îi cer să îmi explice de ce trebuie să mă vaccinez. Părinții trebuie să înțeleagă că medicii nu fac experimente, ei transmit mai departe exact cum primesc informațiile. Este esențial să protejam copiii, pacienții cronici, vârstnicii, gravidele. Este esențial să înțelegem că este un efort comun, nimeni nu obligă pe nimeni. Dacă nu înțelegeți ceva, mai întrebați o data.Trebuie să nu mai fim atât de balcanici, să ne uitam și dincolo”, a conchis medicul.
Vaccinul împotriva Covid-19 în România este disponibil copiilor de peste 12 ani, dar Statele Unite sunt pe punctul de a aproba administrarea serului și copiilor între 5 și 11 ani. România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa, iar valul 4 al pandemiei a evidențiat o realitate cruntă: suntem pe primele locuri atât în ceea ce privește numărul cazurilor noi de Covid-19, cât și a deceselor cauzate de virus.