Susanul este o planta din familia Pedaliaceae, cu flori de culoare alba, cu nuante de albastru, ce se cultiva in India, Birmania si China, in Grecia si sudul Italiei. Semintele de susan vin intr-o gama variata de culori, de la alb la galben, rosu la albastru, violet sau negru, in functie de continutul nutritiv. Astfel, in timp ce susanul alb este utilizat pentru tratamentul lipsei de calciu, cel rosu este utilizat pentru lipsa de fier, iar din susanul negru se produce cel mai bun ulei utilizat in diferite scopuri medicinale.
Compozitia acestor seminte cu importanta terapeutica este de 5% apa, 50% grasimi, 25% carbohidrati si restul de 20% de proteine. Printre mineralele prezente in semintele de susan enumeram: calciu, fosfor, zinc, seleniu, potasiu, cupru si magneziu si vitaminele: B (B1, B2, B3, B5, B6), vitamina A, vitamina E, zinc, mangan, cupru si triptofan.
De asemenea, semintele de susan contin acid oleic si acid linoleic (omega 3), doi compusi cu proprietati de protectie a inimii si a sistemului cardiovascular.
Mancati zilnic doua linguri de seminte de susan. Pentru intarirea si curatirea organismului, se consuma cate 15-20 g de pulbere preparata din seminte, cu putina apa, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute inainte de masa.
Iata cateva dintre beneficiile semintelor de susan:
Sunt o buna sursa de proteine si minerale, mai ales cupru, zinc si mangan.
Semintele de susan contin toti aminoacizii esentiali si ajuta la realizarea unor proteine complete.
Ele au mai multe proteine superioare decat majoritatea nucilor.
100 g de seminte de susan = 18 g de proteina (32% din valoarea zilnica recomandata)
Susanul este o excelenta sursa de cupru, furnizand 53% din aportul zilnic recomandat in doua linguri de tahine (facut din seminte de susan). Cuprul este un puternic antioxidant ce ajuta sistemul imunitar.
Semintele de susan sunt bogate in fibre - lignanii, cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sanatos si un colon sanatos, scrie bzi.ro.
De altfel, ajuta in caz de poliartrita reumatoida. Un mineral important pentru sistemele anti-inflamatorii si antioxidante enzimatice, cuprul este cunoscut si pentru reducerea durerii si a umflaturilor asociate cu artrita. In plus, un studiu publicat in Jurnalul International de Boli Reumatice indica faptul ca semintele de susan ar putea fi chiar mai bune decat multe dintre medicamente, daca suferiti de artrita la genunchi.