Consumul de apă de mare este, fără îndoială, un pericol pentru sănătatea noastră. Acest lucru este evident prin atenționările oferite de specialiști și instrucțiunile de siguranță în cadrul fiecărui călător și aventurier maritim. Dar de ce este apa de mare atât de periculoasă pentru sănătatea umană?
În 1943, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, medicul englez MacDonald Critchley, care lucra la baza navală Devonport, a descris apa de mare ca fiind cea mai periculoasă otravă din lume. El spunea următoarele:
„Pacientul este cuprins de apatie, buzele, gura și limba se usucă și apare un miros neplăcut din gură. După aproximativ două ore, începe delirul, la început calm, apoi febril. Conștiința se întunecă, spuma apare în colțurile buzelor, tenul se schimbă. Agonia continuă violent, iar persoana moare.”
Pentru început, trebuie precizat faptul că apa de mare nu este niciodată curată. Dacă o persoană o înghite accidental, pot apărea dureri de stomac și diaree. Toate acestea din cauza faptului că în apă trăiesc larve, viermi, protozoare, cladocere și copepode.
Risc de HOLERĂ la Marea Neagră: anunțul autorităților din Constanța
Pe lângă nivelul crescut de microorganisme, apa de mare este periculoasă din cauza enivelului crescut de sare. Atunci când corpul nostru detectează excesul de sare din apa de mare, se declanșează o serie de reacții.
Acestea includ creșterea tensiunii arteriale, accelerarea bătăilor inimii și o creștere a activității rinichilor pentru a elimina excesul de sare din organism. În timp, această activitate poate duce la o deshidratare treptată a organismului și la o slăbire a funcționării rinichilor, făcându-i mai vulnerabili față de alte afecțiuni.
Pe lângă aceste efecte, sarea din apa de mare poate afecta și alte organe și sisteme din corpul uman. Stomacul și intestinele pot fi afectate, provocând dureri și disconfort abdominal, iar sistemul nervos poate fi de asemenea deteriorat. Acest lucru poate duce la dezvoltarea halucinațiilor și tulburărilor psihiatrice, făcând apariția simptome neplăcute și disconfort psihologic.
Din acest motiv, toate instrucțiunile de siguranță din domeniul maritim interzic consumul de apă de mare, indiferent de context sau circumstanțe.
De unde vine numele de Marea Neagră? Misterul din adâncuri care a șocat lumea științifică