Aliment-medicament
Mierea susține buna funcționare a organelor-cheie ale omului: inimă și ficat. Îți aduce energia zilnică de care ai nevoie, alungând oboseala fizică și intelectuală. Este și un remediu excelent pentru problemele stomacului, întrucât stimulează apetitul, ajută la digestie și are acțiune laxativă. Mierea poate fi folosită și extern, prin aplicații pe zona afectată în arsuri, ulcerații, și ajută la cicatrizarea mai rapidă a rănilor din urma operațiilor. Doza zilnică recomandată este de una-două linguri. Bineînțeles, este contraindicată diabeticilor, care o vor consuma doar la sfatul medicului nutriționist, și interzisă în cazul persoanelor alergice la produse apicole.
Preparate care previn răcelile
Pentru a trece mai ușor peste schimbările bruște de temperatură și a rezista ultimului val de viroze, medicul ne recomandă produse în care principalul ingredient este mierea, la care se adaugă plante cum ar fi pătlagina, pinul, cimbrișorul, teiul, ghimbirul, ridichea neagră, echinaceea, rădăcina de lemn dulce, mugurii de plop, extractul de astragalus, lichen de piatră sau scorțișoară. Un alt preparat pe care îl poți găsi în comerț și este indicat meteodependenților sau persoanelor care se îmbolnăvesc mai ușor este un amestec de extract de propolis standardizat, vitamina C, ulei de anason și ulei de busuioc.
Stimulent al fertilității
Lăptișorul de matcă stimulează și el imunitatea. Datorită unui compus al său, acționează asupra sistemului endocrin ca un hormon natural și normalizează funcțiile organelor reproducătoare, atât la femei, cât și la bărbați. Stimulează dezvoltarea copiilor şi este de un real folos mai ales celor care au probleme cu creșterea. Are și acțiune hepatoprotectoare şi, de asemenea, este benefic și în tratamentul aterosclerozei. Facilitează consolidarea osoasă în osteoporoză și recuperarea după o fractură. Luat în doze de 200-500 mg zilnic, timp de una-două luni, acționează ca tonic și stimulator fizic și psihic.
Mai mult pe Libertatea.ro.