Bicarbonatul de sodiu este recunoscut că remediu pentru hiperaciditate gastrică, un simptom cu care se confruntă cea mai mare parte dintre oameni la un moment dat în viaţă. Refluxul gastric are loc atunci când acidul din stomac ajunge în zona esofagului şi uneori chiar şi mai sus pe gât, provocând senzaţia de arsură specifică. Dacă bei zilnic apă cu bicarbonat de sodiu, neutralizezi acidul hidrocloric din stomac şi remediezi problema. Totodată, efervescenţă aceşti băuturi vindecătoare induce eructaţia (eliminarea gazelor din stomac pe gură), ceea ce previne balonarea şi arsurile gastrice.
De asemenea,bicarbonatul duce şi la eliminarea pietrelor la rinichi. Se pare că o urină puternic acidă poate să conducă la formarea pietrelor la rinichi, din cauza unui dezechilibru ionic în organism. Litiază renală este o boală care nu da semne mult timp, însă atunci când o face, durerile sunt foarte mari. Este posibil să ai calculi renali şi să nu ştii până în momentul când îi elimini. Această boală afectează o mare parte din populaţie, unul dintre principalele motive fiind faptul că oamenii nu se hidratează corespunzător. Bea câte un pahar de apă cu bicarbonat zi de zi şi vei reduce cu mult riscul de a face pietre la rinichi.
Este de la sine înţeles că atunci când îţi protejezi rinichii, îţi protejezi şi vezica urinară. Dar bicarbonatul de sodiu este recunoscut că remediu pentru infecţiile urinare şi că metodă de prevenire a acestora, datorită proprietăţilor lui antiseptice şi datorită faptului că reduce aciditatea urinei. În vezica urinară se pot dezvoltă cu uşurinţă bacteriile, iar femeile sunt principalele victime ale infecţiilor urinare. O igienă precară, sarcina, imunitatea scăzută şi anumite tratamente medicamentoase pot conduce la dezvoltarea acestei boli de care nu se scapă foarte uşor. De aceea, cel mai bine este să o previi printr-un consum adecvat de lichide şi prin "curăţarea" vezicii cu ajutorul bicarbonatului de sodiu.