"Vin în continuare, de acasă, adolescenţi care în momentul respectiv au avut arsuri superficiale sau nu au avut nimic şi vin acum cu complicaţii pulmonare pe care noi le tratăm de urgenţă. (...) Dacă nişte copii sănătoşi, care au avut poate o arsură de unu la sută, ceva insignifiant, şi după cinci zile se prezintă la spital cu traheobronşită şi cu tulburări grave de arbore traheobronşic, ce se întâmplă cu cei care au 30 - 40 - 70 - 80 la sută arsuri? Tocmai asta e particularitatea cazului. Noi nu cunoaştem modalitatea de a contracara, ci doar de a susţine ceea ce s-a întâmplat în clipa producerii accidentului. Ştim că este un accident atipic, adică s-a produs în 12 secunde, şi că, practic, când au venit pompierii nu au avut ce să stingă. S-a transformat acea incintă într-un crematoriu în care acele persoane au fost carbonizate, ca o cameră de gazare, deci cu o mixtură în care în permanenţă mai apar alte substanţe care fiecare dintre ele poate că le-am putea contracara, dar împreună nu ştie nimeni ce se poate face cu ele", a spus prof. dr. Dan Enescu, citat de Mediafax.
El a mai spus că distrucţiile care apar sunt deosebit de grave, au efecte la distanţă, evolutive.
Medicul a mai precizat că una dintre fetele care a ajuns la Spitalul Universitar în seara incidentului stătea pe un scaun sub observaţie, nu părea să aibă nimic, dar s-a prăbuşit brusc şi a murit.
"Deci despre acest lucru este vorba, adică sunt nişte efecte pe care nu le putem susţine, nu le putem cunoaşte. (...) După părerea mea, componenta aceasta chimică este cea mai importantă. Deci sistemul nostru ar fi putut negocia fără niciun fel de problemă în condiţiile unui traumatism accident colectiv normal, dar acesta are ceva supradăugat, cu care cu greu te poţi lupta. Noi ne confruntăm cu nişte cazuri pe care reuşim să le aducem la o stare aproape bună şi dintr-o dată încep să se prăbuşească. Nu este evoluţia unei boli ale arsurii nomală pe care o cunoaştem până acum. Ne putem aştepta la orice", a mai spus Dan Enescu.