Brânza consistentă, savoarea iaurtului sau laptele dulce au făcut parte din meniul tău timp îndelungat, dar ai probleme cu digestia sau cu aspectul tenului? Potrivit specialiștilor, în momentul în care decizi să renunți la produsele lactate trebuie să fii conștient că vei avea nevoie de o perioadă de adaptare și va fi necesar să fii mult mai atent la ceea ce consumi. Dacă erai obișnuit să mănânci pizza nu va trebui să uiți de ea, ci doar să alegi varianta vegetariană. Există multe alternative sănătoase și cu un gust deosebit, astfel încât nu va trebui să te resemnezi să ai un meniu plictisitor.
Ce se întâmplă în primele 30 de zile fără produse lactate
De multe ori dermatologii le recomandă pacienților cu acnee severă, cu o durată de minimum 12 ani și care au urmat tratamente cu Accutane în mai multe runde, să încerce o dietă fără lactate pentru a observa cum se modifică aspectul pielii. Perioada minimă de testare este de o lună. Chiar dacă folosești multe produse specializate de îngrijire a pielii, dieta are un rol fundamental pentru aspectul tenului. Potrivit specialiștilor, hormonii din componența produselor lactate pot cauza inflamații, coșuri și agravarea leziunilor existente.
Dacă erai obișnuit să consumi iaurt, lapte sau brânză în fiecare zi, primele 30 de zile pot fi foarte dificile. În urma studiilor realizate s-a constatat că persoanele care au eliminat produsele lactate din meniu se gândesc foarte des la alimentele „interzise”, dar sunt tentate și de alte variante care conțin arome similare, cum ar fi chips-urile cu smântână, prăjiturile sau biscuiții. Trebuie să verifici atent etichetele și să eviți orice produs care conține lactate nu doar pe cele evidente. Numai în acest fel vei putea să îți dai seama dacă lactatele au un efect negativ asupra digestiei sau a felului în care arată tenul tău.
Nu ceda tentației nici când ieși în oraș cu prietenii sau seara, când te întorci de la serviciu și te gândești că o salată cu brânză sau macaroanele cu brânză ar fi cel mai rapid lucru de preparat. Deși este plină de momente în care vei avea nevoie de multă voință, prima lună în care renunți la produsele lactate poate ameliora rapid simptomele neplăcute pe care le-ai observat. S-a constatat că în aproximativ o săptămână balonarea și crampele abdominale dispar, iar pacienții au un abdomen mai plat.
De asemenea, după 2-3 săptămâni poți observa și o diminuare a acneei dacă lactatele erau factorul care agrava leziunile.
Laptele de cocos are o consistență similară cu cea a laptelui de vacă
Pe măsură ce realizezi care sunt produsele pe care nu le mai poți consuma va trebui să te gândești la alternative. Poți alege produsele de soia pentru a avea o cantitate similară de proteine și un număr redus de calorii. Tofu înlocuiește cu succes brânza și poate fi cremos sau ferm, în funcție de modul de preparare. Îl poți prăji, rumeni la grătar sau coace pentru a obține rețete delicioase. Laptele de soia, simplu sau cu diferite arome, este adesea cumpărat de persoanele care urmează o dietă vegetariană sau sunt intolerante la lactoză, dar există și alte opțiuni. Poți experimenta cu laptele de migdale, de orez, de ovăz, de alune de pădure sau de cocos.
Dintre aceste sortimente laptele de cocos se evidențiază prin gustul exotic și cremos. Poate fi utilizat atât la micul dejun, cu o porție de cereale, cât și în aluaturi dulci sau sărate sau la supe ori tocănițe. Dă o aromă deosebită cafelei sau ceaiului și face smoothie-urile de fructe mai consistente.
Dacă înainte consumai iaurt grecesc poți opta pentru înghețata cu lapte de cocos pentru a obține o consistență similară. Există o varietate de alternative și va trebui să le testezi pe rând pentru a-ți da seama pe care le preferi.
În plus, trebuie să citești ingredientele și să eviți produsele care conțin caragenan. Este un compus provenit din alge marine, folosit pentru a da consistență și o textură plăcută, însă cercetătorii au constatat că înrăutățește problemele digestive și favorizează inflamația.
Cum reacționează organismul în lipsa produselor lactate
Produsele lactate sunt o sursă importantă de calciu și vitamina D, iar atunci când le elimini complet din meniul tău trebuie să consumi alimente fortificate sau să iei suplimente de calciu pentru a menține densitatea osoasă și a preveni fracturile. După prima săptămână ai putea observa că îți este foame mai des, dar nu înseamnă că trebui să adaugi calorii suplimentare. Utilizează sursele de proteine cum sunt friptura, quinoa, tofu sau năutul pentru a te menține în formă.
În cazul persoanelor supraponderale, renunțarea la produsele lactate poate accelera slăbirea și în toate situațiile se observă reducerea drastică a balonării.
Din punct de vedere dermatologic pielea suferă o transformare vizibilă, redobândind strălucirea și aspectul neted, fără coșuri. Astfel, în cazurile de acnee severă, această schimbare a dietei are drept efect neutralizarea inflamațiilor și apariția mult mai rară a leziunilor.
Poți evita lactatele permanent?
Cu siguranță, însă există și momente în care ai putea ceda tentației. La petreceri sau când te doare capul ai putea simți nevoia acelui gust familiar. De cele mai multe ori aspectul neplăcut al tenului de a doua zi este suficient pentru a-i convinge pe cei care au optat pentru excluderea lactatelor să revină la produsele alternative. Nu te descuraja dacă uneori greșești, imprtant este să revii la meniul potrivit pentru a avea o digestie optimă și un ten luminos, fără imperfecțiuni.
Sursa: eva.ro