Ce se face de Lasatul Secului de Craciun. Masa sărbătorească este aşezată la răsărit, lângă icoană, iar faţa de masă este albă şi în mijlocul ei se pune o pâine şi sare. De Lăsatul secului se fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură.
Superstiţiile spun că dacă pieptul găinii aduse la masă este gras, iarna va fi grea, viscolită şi geroasă, iar dacă pieptul este slab se prevesteşte o iarnă blândă şi o vară rodnică.
Ce se face de Lasatul Secului de Craciun. La Lăsatul secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături.
Pe lângă acest ritual, în zona Bucovinei se crede că cei ce muncesc cu o zi înainte de a intra în Postul Crăciunului vor atrage energiile negative asupra lor. În plus, pentru a se pregăti de post, oamenii trebuie să spele cu atenție toate vasele și să le pună la scurs cu gura în jos, asta pentru a se feri de pagubă în anul ce urmează, potrivit jurnalul.ro. Tot pe 14 noiembrie, resturile rămase după masa îmbelșugată sunt strânse cu atenție, mărunțite și aruncate spre cer, în direcția răsăritului, pentru a fi luate de păsările cerului, care în semn de mulțumire să nu strice recolta din anul ce urmează.
Se spune că femeile care spală fețele de masă sau așternuturile înainte de Postul Crăciunului vor face ca acestea să rămână curate tot anul.
Ce se face de Lasatul Secului de Craciun. Postul Crăciunului începe pe 15 decembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia.
Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, 14 noiembrie: Ce nu ai voie să faci astăzi. E mare PĂCAT!
Postul Crăciunului închipuie ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, dar şi postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci aşteptau venirea Mântuitorului pe Pământ cu post şi rugăciune, aşa se cuvine ca toţi credincioşii să aştepte şi să întâmpine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria.
Ce se face de Lasatul Secului de Craciun. În acest post se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peşte şi vin.
Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri, Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consumă untdelemn şi vin; iar dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie roşie atunci se face dezlegarea şi la peşte. În zilele de marţi şi joi, credincioşii pot consumă peşte, vin sau untdelemn.
Ce se face de Lasatul Secului de Craciun. În ziua de Ajun se mănâncă abia seară şi doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină şi poame deoarece cu seminţe a ajunat şi Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilor, care au prevestit şi aşteptat Naşterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.