Istoricul Marius Oprea a declarat la REALITATEA TV că această lege nu face decât să transforme Casa Regală într-o instituție guvernametală.
„Trăiesc într-o realitate care mă stupefiază. Vorbim și despre un transfer simbloc – coroana României se separă de Casa Regală. În momentul în care această lege trece principesa Margareta devine un înalt funcționar al statului. Încetează de facto să mai fie custode al Coroanei. În Constituția din 1923 se stabilește și succesiunea la tron care revine descendentului pe parte bărbătească, adică Principelui Nicolae. El este urmașul la tron”, a declarant Marius Oprea la REALITATEA TV.
Marius Oprea a mai spus că celor care le este teamă de Monarhie, le este frică și de Principele Nicolae
„O asemene acțiune coboară prestigiul monarhiei. Ceea ce rămâne la o cotă normală este Principele Nicolae. Singura șansă pentru un viitor monarhic”, a declarat Marius Oprea la REALITATEA TV.
Poate nu întâmplător această inițiere a confiscării Casei Regale a început după sondajul privind popularitatea monarhiei.
Ce prevede legea
Reamintim că propunerea legislativă prevede recunoașterea Casei Regale ca persoană juridică de drept privat și acordarea statutului de utilitate publică.
În plus, legea propune recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României, ca poziție onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost șef de stat, și cuprinde o serie de prevederi care vor asigura desfășurarea optimă a activităților și funcțiilor de reprezentare ale acesteia.
Prevederile actului normativ vor asigura cadrul pentru o implicare a Casei Regale în cadrul societății românești. În favoarea procedurii de urgență aferentă acestui proiect au votat 81 de senatori și 19 au fost împotrivă.